Oliebollen II |
Oliebollenrecept voor ongeveer 40 stuks, toegezonden door een verzamelaar uit nl.huishouden.
Ingrediënten:
Tot slot nog een tip van de huisbakker uit nl.culinair, Jaap Jobse:
500 gr. bloem
frituurvet
1 theel. zout
25 gr. sukadesnippers
30 gr. verse gist
20 gr. gember, in stukjes
450 ml lauwwarme melk
1 appel, in kleine stukjes
1 theel. suiker
25 gr. gehakte noten
40 gr. rozijnen, gewassen
1 ei
40 gr. krenten, gewassen
slaolie
geraspte schil van 1 citroen
poedersuiker
Bereidingswijze:
Los de gist in een deel van de melk op en roer de suiker erdoor. Laat de gistoplossing op een tamelijk warme plaats staan
tot zich aan de oppervlakte belletjes hebben gevormd. Zeef bloem en zout in een kom. Maak een kuiltje in de bloem en doe
de gistoplossing erin. Roer met een mixer voorzien van garden vanuit het midden, tot een glad en klontvrij beslag ontstaat.
Klop het ei en vervolgens de resterende melk erdoor. Voeg krenten, rozijnen, sukadesnippers, gember, appel, noten en
citroenrasp toe. Laat het beslag afgedekt met een bord of vochtige theedoek op een tochtvrije, tamelijk warme plaats
ongeveer 1 uur rijzen. Verhit het frituurvet tot er net geen damp afkomt (160°C). Roer het oliebollenbeslag na het rijzen
niet meer door. Vorm met behulp van twee met slaolie ingevette eetlepels bollen van het beslag. Laat deze voorzichtig in
het frituurvet glijden en bak ze in ongeveer acht minuten gaar en goudbruin. Laat de oliebollen op een stuk keukenpapier
uitlekken. Serveer de oliebollen warm of koud en bestrooi ze met poedersuiker.
meng wat vanille suiker door een beetje fijne "castorsuiker", ook verkrijgbaar onder de naam automatensuiker in kg pakken,
en strooi hievan direct na het bakken over de oliebollen heen. En echt maar een beetje. Daarna gewone poedersuiker, u
proeft dat dit gelijk het resultaat iets meerwaarde geeft. Voor met appel gefrituurde producten inplaats van vanille IETS
kaneel op de zelfde wijze.
EET SMAKELIJK!