oliebol

Oliebollen II

oliebol

Oliebollenrecept voor ongeveer 40 stuks, toegezonden door een verzamelaar uit nl.huishouden.

Ingrediënten:
500 gr. bloem frituurvet 1 theel. zout
25 gr. sukadesnippers 30 gr. verse gist 20 gr. gember, in stukjes
450 ml lauwwarme melk 1 appel, in kleine stukjes 1 theel. suiker
25 gr. gehakte noten 40 gr. rozijnen, gewassen 1 ei
40 gr. krenten, gewassen slaolie geraspte schil van 1 citroen
poedersuiker

Bereidingswijze:
Los de gist in een deel van de melk op en roer de suiker erdoor. Laat de gistoplossing op een tamelijk warme plaats staan tot zich aan de oppervlakte belletjes hebben gevormd. Zeef bloem en zout in een kom. Maak een kuiltje in de bloem en doe de gistoplossing erin. Roer met een mixer voorzien van garden vanuit het midden, tot een glad en klontvrij beslag ontstaat. Klop het ei en vervolgens de resterende melk erdoor. Voeg krenten, rozijnen, sukadesnippers, gember, appel, noten en citroenrasp toe. Laat het beslag afgedekt met een bord of vochtige theedoek op een tochtvrije, tamelijk warme plaats ongeveer 1 uur rijzen. Verhit het frituurvet tot er net geen damp afkomt (160°C). Roer het oliebollenbeslag na het rijzen niet meer door. Vorm met behulp van twee met slaolie ingevette eetlepels bollen van het beslag. Laat deze voorzichtig in het frituurvet glijden en bak ze in ongeveer acht minuten gaar en goudbruin. Laat de oliebollen op een stuk keukenpapier uitlekken. Serveer de oliebollen warm of koud en bestrooi ze met poedersuiker.

Tot slot nog een tip van de huisbakker uit nl.culinair, Jaap Jobse:
meng wat vanille suiker door een beetje fijne "castorsuiker", ook verkrijgbaar onder de naam automatensuiker in kg pakken, en strooi hievan direct na het bakken over de oliebollen heen. En echt maar een beetje. Daarna gewone poedersuiker, u proeft dat dit gelijk het resultaat iets meerwaarde geeft. Voor met appel gefrituurde producten inplaats van vanille IETS kaneel op de zelfde wijze.
EET SMAKELIJK!