Oliebollen III |
Grootmoeders oliebollen, ongeveer 40-50 stuks.
Ingrediënten voor het beslag:
Tot slot nog een tip van de huisbakker uit nl.culinair, Jaap Jobse:
1 kg. bloem
1 lt. lauwe melk
80 gr. gist
80 gr. (zachte) boter
50 gr. witte basterd suiker
20 gr. citroensap
10 gr. zout
3 eieren
(zonnebloemolie voor het frituren )
Ingrediënten voor het garnituur:
75 gr. krenten
100 gr. rozijnen
100 gr. bigarreaux (geconfijt fruit)
200 gr. appel
1 bus poedersuiker
Bereidingswijze:
Laat allereerst de krenten en de rozijnen een paar uur zwellen in wat lauw warm water. Maak daarna de appelen in kleine
blokjes van ca. 3/4 cm. Laat in de tussentijd de krenten en rozijnen even in een zeef uitlekken. Voeg nu de krenten,
rozijnen en appelstukjes samen. Los de gist op in de lauwe melk. Doe de bloem in een zeer royale kom en maak een kuiltje
in het midden, voeg de boter en suiker toe in dat kuiltje en meng langzaam draaiend de melk door de bloem, totdat een
mooie gladde massa ontstaat. Voeg de citroensap en en de garnittuur toe, roer het geheel even door elkaar en voeg als
laatste het zout toe, meng nogmaals even goed door om het zout door het deeg te verdelen. Laat het geheel nu ca. 30
minuten op een temperatuur van ca. 30 graden rijzen. Let dus wel op, dat U de kom groot genoeg gekozen hebt, daar U
anders het gevaar loopt, dat het letterlijk de pan uit rijst. Oma gebruikte dan ook een emmertje en dekte deze af met
een schone theedoek en liet deze achter de kachel rijzen. Na ca. 30 minuten sloeg zij het deeg neer en liet het nogmaals
omhoog komen. Daarna werd het geheel nog eens goed doorgeroerd en kon het afbakken beginnen in olie van ca. 175 graden.
Zij gebruikte daarvoor een natgemaakte juslepel, maar beveel indien U deze bezit een ijsbollenschep aan, die uiteraard
ook even natgemaakt dient te worden. Bak steeds zoveel bollen, dat ze nog ruim door de pan zweven. Laat de oliebollen
even uitlekken in een vergiet met eventueel een stuk keukenpapier. Serveer de oliebollen op een voorverwarmde schaal
met wat poedersuiker.
meng wat vanille suiker door een beetje fijne "castorsuiker", ook verkrijgbaar onder de naam automatensuiker in kg pakken,
en strooi hievan direct na het bakken over de oliebollen heen. En echt maar een beetje. Daarna gewone poedersuiker, u
proeft dat dit gelijk het resultaat iets meerwaarde geeft. Voor met appel gefrituurde producten inplaats van vanille IETS
kaneel op de zelfde wijze.
EET SMAKELIJK!