Ossenstaartsoep
Een lekkere soep. Ik weet niet zeker of ie thuishoort bij de Nederlandse gerechten of ergens anders, maar dat doet aan de smaak niets af.
Ingrediënten:
2-3 ossenstaarten
1 hamschijf van 750 gr.
4 lt. water of runderbouillon
zout
4 middelgrote wortelen
2-4 uien
1 bouquet garni
1 bosje selderij
2 koolrapen
6-8 kruidnagels
1/2 theel. peperkorrels
1 eetl. arrowroot of rijstebloem
cayennepeper
Bereidingswijze:
Was de ossenstaarten en week ze 15 min. in water. Doe ze met de hamschijf in een flinke pan, giet er het water of de
bouillon bij en breng het langzaam aan de kook. Voeg zout toe en schuim zorgvuldig af tot er geen schuim meer aan de
oppervlakte komt. Voeg dan wortel, het bouquet garni, de selderij, koolraap, kruidnagels en peperkorrels toe. Laat de soep
3 uur trekken (3 1/2 uur als het om hele grote dosestaarten gaat). Neem de staarten uit de pan, zeef het nat en schep er al
het vet af. Snijd de staarten bij de gewrichten in stukken en zet deze in 2 liter van het gezeefde nat op het vuur. Roer
er, zodra het begint te koken, de arrowroot in en er voldoende zout en cayennepeper in om de soep flink te kruiden. Dien
de soep heet op. Als u de soep laat trekken tot het vlees van de botten valt, krijgt u een bouillon die, afgekoeld, een
vrij stevige gelei vormt. Als u deze gelei zeeft, laat indikken en vervolgens op smaak brengt met kruiden, ketchup of wat
wijn, krijgt u een soep, die vele superieur zullen vinden aan de hierboven beschreven soep.
EET SMAKELIJK!