|
|
Amsterdamse rollade met ovenkriel en jonge kapucijners
|
|
Lekker totaalgerecht, simpel, echt Nederlands en toch feestelijk. Met dank aan nl. culinair.
Ingrediënten voor de rollade:
|
50 gr. boter
|
1 kg. doorregen runderrollade
|
1 pot Amsterdamse uien
|
|
maizena
|
bieslook
|
4 vleestomaten
|
|
peper
|
zout
|
|
Bereidingswijze rollade:
Bruin de boter in een braadpan boven een matig vuur. Leg de rollade erin en bak hem langzaam aan alle kanten bruin
(ook de uiteinden). Temper de vlam, schep 2 eetlepels Amsterdams uiennat bij de braadboter. Leg het deksel erop en laat
het vlees zo zeker 2 uur zachtjes smoren op een heel klein pitje. Keer het af en toe om. Haal de gare rollade uit de pan,
laat hem afkoelen. Zet ook de braadjus koud zodat het vet kan stollen. Dat alles mag 2 dagen in de koelkast staan. Verhit
op de dag zelf de helft van het braadvet (andere helft voor ovenkriel) in de koekenpan en bak de uitgelekte en even
drooggedepte uien erin aan: ze moeten hier en daar mooi goudbruin worden. Goed schudden, vuur laag houden. De afgekoelde
rollade snijdt u (zonder het touw!) in plakjes van 1/2 cm. Die legt u weer in de oorspronkelijke vorm tegen elkaar aan en
u bindt ze vast met 2 katoenen draadjes. Maak nu ook de saus: leng ontvette braadjus eventueel met water aan en breng hem
aan de kook. Roer de maizena glad (1 afgestreken eetlepel per 2 dl) met wat water en voeg dat papje van het vuur af al
roerend toe. Zet de pan weer op, blijf roeren en laat de saus 1 minuut doorkoken. Leg de bijeengebonden plakjes rollade
erin en maak ze warm op een klein pitje (20 minuten).
Ingrediënten voor de ovenkriel:
|
750 gr. krielaardappelen (verpakt)
|
braadvet of boter
|
zout
|
Bereidingswijze ovenkriel:
Schep op de dag zelf, zo'n 3 kwartier voor de maaltijd, een stukje van het braadvet van de rollade ( een andere keer neemt
u gewoon een flinke klont boter) in een ovenvaste schotel (of een ovenbraadslee als u voor veel meer mensen kookt). Verwarm
de oven voor tot 200 gr.C . Schuif de schotel met braadvet in de oven en haal hem er weer uit zodra het vet is gesmolten.
Schud de afgedroogde aardappelen erin om en zet hem nu zeker 45 min. in de oven op de middelste richel. Nog een paar keer
omscheppen met een houten lepel.
Ingrediënten voor de jonge kapucijners:
|
1 1/2 kg. verse jonge kapucijners
|
OF 500 gr. diepvr. jonge kapucijners
|
bonekruid
|
Bereidingswijze jonge kapucijners:
Verse kapucijners doppen, wassen en 15 minuten koken in weinig water. Afgieten,klontje boter erbij, bonekruid erdoor.
Diepgevroren kapucijners laat u eerst in een zeef onder de warme kraan ontdooien en dan 5 minuten koken in ruim water,
goed afgieten. Verder als boven.
Presentatie:
Haal de schotel met aardappelen uit de oven. Bestrooi de aardappelen met zout, schuif ze naar een kant, leg de kapucijners
aan de andere kant. Schik de warme plakken rollade daar schuin overheen. Schenk wat saus over het vlees, leg een randje
uien naast de rollade op de kapucijners, bestrooi ze met wat bieslook. Versier met plakken tomaat. Snijd de rest van de
tomaten in dikke plakken en serveer ze apart op een schaaltje met wat peper, zout en bieslook eroverheen en de rest van de
uien ernaast. De saus gaat in een juskom.
EET SMAKELIJK!