vlag

Amsterdamse rollade met ovenkriel en jonge kapucijners

vlag

Lekker totaalgerecht, simpel, echt Nederlands en toch feestelijk. Met dank aan nl. culinair.

IngrediŽnten voor de rollade:
50 gr. boter 1 kg. doorregen runderrollade 1 pot Amsterdamse uien
maizena bieslook 4 vleestomaten
peper zout

Bereidingswijze rollade:
Bruin de boter in een braadpan boven een matig vuur. Leg de rollade erin en bak hem langzaam aan alle kanten bruin (ook de uiteinden). Temper de vlam, schep 2 eetlepels Amsterdams uiennat bij de braadboter. Leg het deksel erop en laat het vlees zo zeker 2 uur zachtjes smoren op een heel klein pitje. Keer het af en toe om. Haal de gare rollade uit de pan, laat hem afkoelen. Zet ook de braadjus koud zodat het vet kan stollen. Dat alles mag 2 dagen in de koelkast staan. Verhit op de dag zelf de helft van het braadvet (andere helft voor ovenkriel) in de koekenpan en bak de uitgelekte en even drooggedepte uien erin aan: ze moeten hier en daar mooi goudbruin worden. Goed schudden, vuur laag houden. De afgekoelde rollade snijdt u (zonder het touw!) in plakjes van 1/2 cm. Die legt u weer in de oorspronkelijke vorm tegen elkaar aan en u bindt ze vast met 2 katoenen draadjes. Maak nu ook de saus: leng ontvette braadjus eventueel met water aan en breng hem aan de kook. Roer de maizena glad (1 afgestreken eetlepel per 2 dl) met wat water en voeg dat papje van het vuur af al roerend toe. Zet de pan weer op, blijf roeren en laat de saus 1 minuut doorkoken. Leg de bijeengebonden plakjes rollade erin en maak ze warm op een klein pitje (20 minuten).

IngrediŽnten voor de ovenkriel:
750 gr. krielaardappelen (verpakt) braadvet of boter zout

Bereidingswijze ovenkriel:
Schep op de dag zelf, zo'n 3 kwartier voor de maaltijd, een stukje van het braadvet van de rollade ( een andere keer neemt u gewoon een flinke klont boter) in een ovenvaste schotel (of een ovenbraadslee als u voor veel meer mensen kookt). Verwarm de oven voor tot 200 gr.C . Schuif de schotel met braadvet in de oven en haal hem er weer uit zodra het vet is gesmolten. Schud de afgedroogde aardappelen erin om en zet hem nu zeker 45 min. in de oven op de middelste richel. Nog een paar keer omscheppen met een houten lepel.

IngrediŽnten voor de jonge kapucijners:
1 1/2 kg. verse jonge kapucijners OF 500 gr. diepvr. jonge kapucijners bonekruid

Bereidingswijze jonge kapucijners:
Verse kapucijners doppen, wassen en 15 minuten koken in weinig water. Afgieten,klontje boter erbij, bonekruid erdoor. Diepgevroren kapucijners laat u eerst in een zeef onder de warme kraan ontdooien en dan 5 minuten koken in ruim water, goed afgieten. Verder als boven.

Presentatie:
Haal de schotel met aardappelen uit de oven. Bestrooi de aardappelen met zout, schuif ze naar een kant, leg de kapucijners aan de andere kant. Schik de warme plakken rollade daar schuin overheen. Schenk wat saus over het vlees, leg een randje uien naast de rollade op de kapucijners, bestrooi ze met wat bieslook. Versier met plakken tomaat. Snijd de rest van de tomaten in dikke plakken en serveer ze apart op een schaaltje met wat peper, zout en bieslook eroverheen en de rest van de uien ernaast. De saus gaat in een juskom.

EET SMAKELIJK!