Patrijs St.-Hubert
Door het bier simpel maar toch geraffineerd van smaak.
Ingrediënten:
2 patrijzen
200 gr. gerookt spek
200 gr. Ardeense ham
50 gr. reuzel
100 gr. boter
1 groene kool
2 uien
1 takje tijm
2 laurierbladen
750 ml. donker abdijbier
geraspte nootmuskaat
peper
zout
Bereidingswijze:
Halveer de patrijzen. Doe de reuzel in een pan en laat deze op laag vuur uitsmelten. Voeg de patrijsdelen toe en laat ze
aan alle kanten mooi bruin worden. Maak de kool schoon en snijd deze grof in stukken. Doe de groente in 1 lt. kokend water
met weinig zout, laat de kool op hoog vuur enkele seconden blancheren en giet het water af. Druk de kool goed uit om
zoveel mogelijk water af te voeren. Doe de boter, de in blokjes gesneden ham, het in blokjes gesneden spek, de
schoongemaakte en in ringen gesneden uien, de tijm en de laurier in een vuurvaste schaal. Voeg de helft van de kool toe,
leg de patrijzen daarop en de rest van de kool daaroverheen. Kruid met zout, peper en wat geraspte nootmuskaat. Schenk
tenslotte het bier over het gerecht en doe een deksel op de schotel. Laat het geheel in een matigwarme oven ongeveer 2 uur
stoven. Op smaak brengen met zout en peper en zeer warm serveren, met gekookte aardappelen.
EET SMAKELIJK!