vlag

Vitello Tonato

vlag

Heerlijke manier om groot vlees klaar te maken, een recept gevonden in nl.culinair, van Rinske Schaaf. De combinatie met vis en de bereidingswijze in de oven garanderen een apart gerecht. Dit recept is voldoende voor 6-7 personen. Ga voor het vlees naar een goede slager, en vraag één stevig stuk, zonder vliezen.

Ingrediënten:
stuk kalfsvlees van ca. 1 kg 1 blikje ansjovisfilets 1 ui
1 blikje tonijn, naturel op water 6 worteltjes 1/2 prei
2 takjes peterselie 2 takjes selderij 1 laurierblad
2 kruidnagels peterselie citroen
botersla mayonaise citroensap
crème fraiche kappertjes 1 fles droge witte wijn

Bereidingswijze:
Snijd 2/3 deel van de ansjovis heel fijn. Maak inkepingen in het vlees - dwars op de draad - en vul deze met de ansjovis. Droog het vlees en wijf het goed in met peper en zout. Bind een touwtje zo om het vlees dat de inkepingen dichtgedrukt worden. Leg het vlees in een ovenschaal waarin rondom net iets ruimte over is en die goed kan worden afgesloten. Laurier blad verkruimelen en samen met de kruidnagel, grof gesneden groente en groene kruiden gelijkmatig er omheen leggen. Begiet dit alles met zoveel van de wijn dat het vlees tot 2/3 onder het vocht komt te staan. Verwarm de oven voor tot matig warm (100 graden C). Breng het vlees en groente langzaam tot het kookpunt en zet het dan goed afgesloten ongeveer 1 1/2 uur in de oven. Het vlees moet gaar broeien en mag beslist niet koken omdat het dan droog wordt. laten afkoelen in het vocht. Tot zover is het gerecht 1 dag te voren te maken. Maak de saus door de tonijn met de mixer door de mayonaise te kloppen. Voeg citroensap toe en maak op smaak af met peper en zout. Roer er dan nog een volle eetlepel crème fraiche door. Haal het vlees uit het vocht, neem alle groeten en kruiden weg en verwijder het touwtje. Was de sla en klop ze goed droog. Snijd met een scherp, eventueel elektrisch, mes het vlees in plakken. Leg op kleine bordjes wat sla, daarop enkele plakken vlees. Overdek een gedeelte van het vlees met de saus en garneer met ansjovis en kappertjes. Strooi er enkele stukjes geknipte peterselie op en leg er een schijfje citroen op, of maak alles op een schaal op.
EET SMAKELIJK!