|
|
Tarte tatin
|
|
Omgekeerde appeltaart, uit nl.culinair, lekkere variatie op onze traditionele appeltaart. Deze taart is voldoende voor 8-10 personen.
|
6 grote appels ( Elstar )
|
|
|
Ingrediënten voor de bodem:
|
225 gr. bloem
|
1 ei
|
140 gr. koude boter
|
|
3 eetl. suiker
|
snuf zout
|
|
Ingrediënten voor de caramel:
|
60 gr. boter
|
120 gr. suiker
|
|
Bereidingswijze:
Taartbodem: Doe bloem, ei, koude klontjes boter, zout en suiker in de kom van de keukenmachine en draai een soepel deeg.
Wikkel dit in de aluminiumfolie en laat een half uur rusten in de koelkast. Schil intussen de appels, snij ze in 4 stukken
en smeer deze in met citroensap tegen verkleuren.
Caramel: Leg op de bodem van een steelpan met dikke bodem de boter. Giet hierover de suiker. Zet nu een zacht vuur onder de
pan. De boter smelt en vermengt zich met de suiker. ROER NIET!!, maar schud even zachtjes met de pan opdat de suiker de
boter opneemt. Draai het vuur nu 3/4 hoog en wacht tot de caramel bruin is. Nog steeds niet roeren!. Giet deze in een
dichte bakvorm dus geen springvorm). Leg de appelparten dakpansgewijs met de bolle kant schuin naar beneden op de caramel.
Vul de vorm goed op. Rol het deeg iets groter uit dan de taartvorm. Leg de lap over de appels. Druk de randen naar beneden
tussen de appels en de wand. Bak de taart gaar en bruin in 45 min. 200°C. Keer hem om zodra hij uit de oven komt en laat
afkoelen. Warm hem voor het serveren nog even 2 minuten op in de magnetron.
EET SMAKELIJK!