Falscher Wildscheinbraten
|
Verse Ham, als wild zwijn bereid: voor 6-8 personen. Een Duits recept.
Ingrediënten:
500 ml. droge rode wijn
100 ml. wijnazijn
1 kop fijngeraspte ui
15 jeneverbessen
2 eetl. geraspte citroenschil
6 laurierblaaadjes
2 eetl. gedr. dragon
1 theel. kruidnagelpoeder
1 theel. piment
1 theel. gemberpoeder
1 theel. zwarte peper
Een stuk verse ham van ong. 2500 gr.
1 eetlepel zout
40 gr. vet of margarine
500 ml. water
3 eetl. bloem
3 eetl. koud water
Bereidingswijze:
Maak de jeneverbessen fijn (mortier en vijzel). Ook de laurierblaadjes fijnmaken. Maak dan een marinade door de wijn en de
azijn in een kom te schenken en er vervolgens de geraspte ui, jeneverbesssen, het laurierblad, dragon, kruidnagels, piment,
gember, en zwarte peper doorheen te roeren.
Leg de ham in een diepe schaal ,waar hij goed in past en giet de marinade er over heen. Afdekken met folie en twee dagen
in de koelkast zetten. Het vlees een of twee maal per dag keren. Laat de oven tot matig heet voorverwarmen. Neem de ham
uit de marinade en droog hem goe daf met keuekenpapier. Stukjes ui of kruid verwijderen. Wrijf het vlees gelijkmatig met
zout in. Zeef de marinade in een kom of steelpan en druk met een lepel de kruiden goed aan, om al het sap eruit te persen,
voordat de kruiden weggedaan worden. In een flinke pan, die juist groot genoeg is voor de ham, het vet of margarine heet
laten worden. Laat de ham hierin snel en aan alle kanten goed bruin worden zonder te verbranden. Plaats de ham op een bord.
Meng de gezeefde marinade met ruim 500 ml. water en giet dit mengsel in de pan. Breng het vocht aan de kook en schrap
ondertussen de pan goed schoon. Doe de ham weer in de pan, deze goed afsluiten en de ham gedurende 2 uur in een matig warme
oven gaar laten worden; ongeveer elk half uur bedruipen. De ham is gaar als de punt van een scherp mes er gemakkelijk
ingestoken kan worden. Leg de ham op een voorverwarmde schaal en laat hem 10 tot 15 minuten staan, zodat hij gemakkelijk
gesneden kan worden. Zeef intussen het kookvocht in een klein steelpannetje en haal zoveel mogelijk het vet eraf. Laat het
snel tot ongeveer 500 ml. inkoken. Zet het vuur laag. Maak een glad papje van de bloem en 450 ml. koud water en roer dit
geleidelijk door het kokende vocht. Laat het ongeveer 10 minuten onder voortdurend roeren doorkoken, totdat een gebonden
saus ontstaan is. Op smaak afmaken. De ham opdienen in plakken van een 1/2 cm, gerangschikt op een verwarmde schotel en de
saus er afzonderlijk bij geven.
EET SMAKELIJK!