Champignonkroketjes
|
Lekker vegetarisch voorgerecht. Dit recept is door Tonny Leeflang gepost in nl.culinair: Bedankt!
Ingrediënten:
250 gr. champignons
50 gr. boter
60 gr. rijstebloem
15 gr. tartufano*
400 ml. paddestoelenjus
1 theel. truffelolie
1 eetl. olijfolie
1-2 (ovale) sjalot(ten)
1 teentje knoflook
1/2 eetl. fijngehakte peterselie
peper en zout
bloem
paneermeel
1 ei, losgeklopt
Bereidingswijze:
* = pasta van paddestoelen met truffel
Gebruik in plaats van gewone champignons grot-of kastanjechampignons, schoon, droog en zonder steeltjes. Snijd ze
in stukjes van ongeveer 3 mm. Snipper de sjalot(ten) en de knoflook fijn. Laat de boter uitbruisen en fruit hierin knoflook
en sjalot glazig(niet laten kleuren). Voeg in één keer de bloem toe en roer tot er geen droge bloem meer in de pan is. Voeg
met kleine beetjes tegelijk, onder stevig roeren, de koude paddestoelenjus toe en laat, op zacht vuur, de bloem gaar worden.
Zet in een andere pan de champgnons aan in de olijfolie en bak ze tot ze geen vocht meer loslaten, voeg truffelolie en
tartufano toe. Meng de paddestoelen door de roux, breng het geheel op smaak met peper en zout en roer de peterselie erdoor.
Doe het mengsel over in een diep bord en laat het afkoelen. Vorm er met een lepel kleine kroketjes van, haal ze eerst door
het ei, daarna door de bloem, nog eens door het ei en dan door het paneermeel. Frituur de kroketjes in ca. 4 minuten in
arachideolie van 180 graden C.
Uiteraard kunnen ook cantharellen, pieds de mouton, pom pom of oesterzwammen
worden gebruikt en kunnen de kroketjes ook dienen als bijgerecht.
EET SMAKELIJK!