vlag

Kalkoen met salie, pruimen en cognac

vlag

Lekker en apart Frans wokgerecht, door Gerard Massalt (zie culinaire links, l'Escargot) in nl.culinair geplaatst.

Ingrediënten:
115 gr. gedroogde pruimen 1500 gr. kalkoenborst 300 ml. cognac
1 eetl. verse salie fijngehakt 150 gr. rookspek,dikke plak 50 gr. boter
24 kleine uitjes Zout vers gemalen zwarte peper

Bereidingswijze:
Ontpit de pruimen en snijd ze in plakjes. Verwijder het vel van de kalkoen en snijd de borst in dunne repen. Meng de pruimen, kalkoen en salie in een niet-metalen kom. Zet deze afgedekt een nacht weg. Laat de volgende dag de kalkoen en de pruimen uitlekken en dep ze droog. Bewaar het cognacmengsel. Snijd het rookspek in blokjes. Verwarm de wok en voeg de helft van de boter toe. Voeg de uien toe zodra de boter is gesmolten en roerbak deze 3-4 minuten tot ze knapperig en goudbruin zijn. Neem ze uit de wok. Verwarm de wok opnieuw en voeg de spekblokjes toe. Roerbak 1 minuut tot er vetspek uit de blokjes komt. Voeg de rest van de boter toe en roerbak de kalkoen en de pruimen 3-4 minuten tot ze knapperig en goudbruin zijn. Schep het kalkoenmengsel naar één kant in de wok, voeg de cognac toe en laat dit sudderen tot het dik wordt. Roer de kalkoen door de saus. Breng goed op smaak met zout en peper en serveer. Eventueel garneren met takje verse salie.
EET SMAKELIJK!