Garmugia
|
Een lekkere voorjaarsgroentesoep, door Wendy als vakantiegerecht gepost in nl.culinair. U kunt de pancetta vervangen door ontbijtspek, en de toscaanse pecorino door hollandse geitenkaas, dan kunt u dit gerecht ook klaarmaken als u niet in Italië op vakantie gaat.
Ingrediënten:
100 gr. rundergehakt
25 gr. pancetta
100 gr. (verse) doperwten
1 kleine artisjok
350 gr. groene asperges
zout, peper
2 nieuwe witte uitjes
2 eetl. citroensap
olijfolie
toscaans brood
500 ml. bouillon
25 gr. toscaanse pecorino
Bereidingswijze:
Maak de artisjok schoon, door alle harde bladen te verwijderen, de stengel af te snijden, en de punten van de resterende
blaadjes af te knippen. Snijd de artisjok in parten en verwijder het hooi. Haal niet te weinig blaadjes weg, de buitenste
blijven te taai voor deze soep. Doe de artisjokstukken in een kom met water en voeg het citroensap toe. Maak de asperges
schoon. Groene asperges hoeven meestal niet geschild te worden maar controleer dit, en snijd houtige uiteinden weg. Snijd
de asperges in stukjes. Snipper de ui. Verhit twee eetl olijfolie in een ruime kookpan en bak de uitjes op matig vuur aan.
Doe de spekblokjes erbij en laat die even meebakken. Voeg de gehakt in vlokjes toe en laat dit samen 10 minuten zacht
bakken. Giet de artisjokstukken af en doe ze in de pan, samen met de bouillon. Breng aan de kook en laat 10 minuten met de
deksel op de pan koken. Doe er dan de aspergestukjes en de verse doperwten bij, flink peper en evt nog wat zout naar smaak.
Breng opnieuw aan de kook en laat nu 30 minuten koken. Snijd een paar sneden van het toscaanse brood. Verhit weinig
olijfolie in een ruime koekenpan en bak het brood aan beide kanten krokant. Schaaf de kaas in grove snippers. Gebruik
flinke soepkommen of diepe borden. Doe in iedere kom of bord een snee gebakken brood. Strooi de kaassnippers erover en
schep de groentesoep eroverheen.
EET SMAKELIJK!