Abrikozenvlaai
|
Dit is een recept uit nl.culinair, van Tonny Leeflang.
Ingrediënten:
400 gr. abrikozen
abrikozen- of perziksap
375 gr. bloem
1 1/2 theel. bakpoeder
1 mespunt zout
175 gr. basterdsuiker
150 gr. boter
3 eetl. melk
vanillemerg uit 1 stokje
3 eetl. abricot brandy
1/2 eetl. citroensap
1 ei
Bereidingswijze:
Was de abrikozen en laat ze een nacht weken in het sap, ze moeten net onderstaan. Verwarm de oven voor op 200 graden. Zeef
de bloem met de bakpoeder, het zout en de basterdsuiker boven de kom van de keukenmachine. Doe de in kleine stukjes
gesneden boter ( rasp de koude boter op de grove raspplaat van de keukenmachine) de melk en het ei erbij en laat de
machine draaien tot een soepel deeg is ontstaan. (Dit alles kan natuurlijk ook met de hand worden gekneed, maar is dan wel
veel meer werk). Beboter een vlaaivorm (pancoating). Rol 3/4 van het deeg uit tot een ronde lap, groter dan de vlaaivorm,
en bekleed de bodem en wanden van de vorm hiermee. Zet de vorm 1 uur in de koelkast. Rol de rest van het deeg uit, snijd
er 1 1/2 cm. brede repen van, leg ze tussen 2 lagen plasticfolie ook 1 uur in de koelkast. Laat de abrikozen met
vanillemerg en citroensap, 10 min. koken, laat bijna alle vocht verdampen, voeg de likeur toe en maak er met behulp van de
staafmixer puree van, proef even of er suiker bij moet. Schep de puree in de vlaaivorm, leg de repen deeg er kruiselings op
en druk ze aan de randen vast. Bak de vlaai in 25 minuten gaar en goudbruin.
EET SMAKELIJK!