Palingstoverij met Witbier
|
Lekkere variant van gestoofde paling. Door Ad Ontskul in nl.culinair geplaatst.
Ingrediënten:
4 sneden ontkorst witbrood
bakboter
800 gr. panklare rivierpaling
400 gr. kleine zilveruitjes
zout
1 kruidenbuiltje
1 teentje geplette knoflook
20 gr. groene peperbolletjes op water
500 ml. witbier
aardappelzetmeel
2 eetl. gehakte peterselie
1/2 eetl. dragonsnippers
Bereidingswijze:
Snijd het brood in blokjes (1 cm3)en bak de ze goudgeel in een een flinke klont bakboter. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Verwijder met een fijn mesje de rug- en buikgraatjes van de paling, van de staart naar de kop toe. Krab het bloed uit de
buikholte. Spoel de paling, zodat alle restjes verwijderd worden. Snij hem in mootjes van ongeveer 6 cm. Dep de stukken
goed droog. Pel de zilveruitjes. Smelt een grote klont bakboter in een platte stoofpan. Stoof de zilveruitjes een tweetal
minuutjes in de bakboter, maar laat ze niet verkleuren. Schik de palingmoten tussen de zilveruitjes. Breng op smaak met
zout. Doe er het kruidenbuiltje, de geplette knoflook en de groene peperbolletjes bij. Bevochtig met het witbier, zodat de
palingmootjes juist onder staan. Laat even opkoken en dek af. Stoof de paling en de uitjes in ongeveer 10 minuten gaar op
een zacht vuurtje. Controleer de gaarheid. Schep de paling en de zilveruitjes over in een serveerschotel en hou ze warm.
Kook de saus eventueel wat in en bind ze dan met wat aardappelzetmeel, dat u eerst oplost in koud water. Roer de
peterselie, de dragon en nog een nootje bakboter door de saus. Giet de saus over de warme paling en strooi er wat
toastblokjes over.
Serveer de palingstoverij aan tafel voor uw gasten en geef er een stokbroodje of franse frietjes bij. Verras ze met een
goed geschonken witbier of Grand Cru van Hoegaarden.
EET SMAKELIJK!