Tarte aux figues fraîches (Bretonse vijgentaart)
|
Heerlijke taart met verse vijgen, die hier aan het eind van de zomer redelijk verkrijgbaar zijn. Een recept van Wouter v.d. Berg uit nl.culinair.
Ingrediënten voor het deeg:
Ingrediënten voor de vulling:
200 gr. bloem
mespunt zout
100 gr. suiker
4 eidooiers
1 theel. vanille-extract
125 gr. boter
250 gr. suiker
1 lt. rode wijn
de schil van 1/2 citroen
1 kg. verse geschilde vijgen
150 gr. rode bessengelei
Bereidingswijze:
Maak van de ingrediënten voor het deeg een korstdeeg, laat dit afkoelen, rol het uit en bekleed een ingevette bakvorm
(28-30 cm.). Bak dit "blind" (met hulpvulling) in 20-25 min. op 200 graden in een voorverwarmde oven.
Meng de suiker met de wijn en de citroenschil, breng dit aan de kook. Pocheer de vijgen hierin gedurende 15-20 minuten en
schep ze er dan uit. Kook dan de stroop in tot 250 ml. Haal de citroenschil eruit, haal van het vuur en roer de bessengelei
erdoor. Strijk een laagje over de korst, doe de vijgen erin en bestrijk met de rest van de stroop.
EET SMAKELIJK!