Mosselkroketjes
|
Lekker om te maken als je mosselvlees overhebt. Natuurlijk kan je ook expres teveel koken, zodat je de volgende dag kroketjes kunt maken. Dit recept is van Tonny Leeflang, een van de vaste bewoners van nl.culinair.
Ingrediënten:
30 gr. boter
30 gr. bloem
200 gr. gekookt mosselvlees
100 ml. volle melk
50 ml. room
200 ml. gezeefd mosselkookvocht
3 eetl. gehakte peterselie
2 eiwitten
2 eidooiers
zout en peper
1 eetl. olie
paneermeel
bloem
arachideolie
Bereidingswijze:
Zorg dat je het mosselvlees in de koelkast bewaard, onder een laagje gezeeft kookvocht. (Ga je ook gebruiken). Kook het
mosselkookvocht in tot 100 ml. Smelt de boter, roer de bloem erdoor tot een glad beslag en voeg bij kleine beetjes tegelijk
de melk, de room en de mosselbouillon toe, laat al roeren binden tot een dikke (bechamel) saus. Klop de eidooiers los en
roer ze door de saus, goed glad roeren, laten binden, peterselie toevoegen en op smaak brengen met zout en peper. Stort de
massa in een diep bord of ondiepe schaal en laat afkoelen en vervolgens in de koelkast door en door koud worden. Verhit de
arachideolie tot 180 graden C. Roer de eiwitten los met een scheutje olie. Laat de mosselen uitlekken en meng ze door de
koude bechamel, vorm kleine kroketjes, rol ze door de bloem en daarna door het eiwit, herhaal dit één keer en rol ze
tenslotte door het paneermeel, zorg dat er geen barstjes in zitten. Frituur de kroketjes lichtbruin, laat even uitlekken op
keukenpapier.
EET SMAKELIJK!