vlag

Mosselkroketjes

vlag

Lekker om te maken als je mosselvlees overhebt. Natuurlijk kan je ook expres teveel koken, zodat je de volgende dag kroketjes kunt maken. Dit recept is van Tonny Leeflang, een van de vaste bewoners van nl.culinair.

Ingrediënten:
30 gr. boter 30 gr. bloem 200 gr. gekookt mosselvlees
100 ml. volle melk 50 ml. room 200 ml. gezeefd mosselkookvocht
3 eetl. gehakte peterselie 2 eiwitten 2 eidooiers
zout en peper 1 eetl. olie paneermeel
bloem arachideolie

Bereidingswijze:
Zorg dat je het mosselvlees in de koelkast bewaard, onder een laagje gezeeft kookvocht. (Ga je ook gebruiken). Kook het mosselkookvocht in tot 100 ml. Smelt de boter, roer de bloem erdoor tot een glad beslag en voeg bij kleine beetjes tegelijk de melk, de room en de mosselbouillon toe, laat al roeren binden tot een dikke (bechamel) saus. Klop de eidooiers los en roer ze door de saus, goed glad roeren, laten binden, peterselie toevoegen en op smaak brengen met zout en peper. Stort de massa in een diep bord of ondiepe schaal en laat afkoelen en vervolgens in de koelkast door en door koud worden. Verhit de arachideolie tot 180 graden C. Roer de eiwitten los met een scheutje olie. Laat de mosselen uitlekken en meng ze door de koude bechamel, vorm kleine kroketjes, rol ze door de bloem en daarna door het eiwit, herhaal dit één keer en rol ze tenslotte door het paneermeel, zorg dat er geen barstjes in zitten. Frituur de kroketjes lichtbruin, laat even uitlekken op keukenpapier.
EET SMAKELIJK!