Platbrood
|
Turks platbrood, lekker als vervanging van stokbrood of pizzabodem. Kan niet in de BBM worden gemaakt, gebruik de traditionele oven. Je kunt natuurlijk wel het rijzen en kneden aan een BBM overlaten, zie hiervoor de gebruiksaanwijzing van je BBM. Dit recept is van Mehuman uit nl.culinair.
Ingrediënten:
* Het oorspronkelijk recept ging uit van 125 ml. olie. In nl.culinair liep in juli 2003 een discussie over dit recept. Hierin wordt aangegeven dat 125 ml. olie erg veel zou zijn. Inmiddels ontving ik van de heer Caremans een bericht, waarin hij meldt dat zelfs 80 ml. teveel is, en dat 50 ml. waarschijnlijk voldoende zal zijn.
2 theel. gedroogde gist
250 gr. tarwegriesmeel
250 gr. witte bloem
1 1/2 theel. zout
50 ml olijfolie *
1 eidooier
Bereidingswijze:
Schenk 1 dl handwarm water in een kom en strooi de gist erin. Laat dit ± 5 min. staan,roer het daarna goed door tot de gist
is opgelost. Meng griesmeel,bloem en zout en doe het mengsel in een grote kom. Maak in het midden een kuiltje en schenk
daarin het gistmengsel en de olijfolie. Voeg nog ongeveer 350 ml. water toe en roer alle ingrediënten door elkaar tot een
samenhangend deeg. Leg het deeg op een bebloemd werkvlak en kneed het tot het deeg glad en soepel is. Doe het deeg in een
met olie ingewreven kom en laat het deeg afgedekt met een doek 1-1 1/2 uur rijzen op een lauwwarme plek tot het in volume
verdubbeld is. Druk het deeg daarna in en laat het ± 10 min rusten. Deel het deeg in tweeën en rol elk deel uit tot een plat
brood van ± 18 cm doorsnee en 2 1/2 cm dik. Leg de broden op de bakplaat dek ze nogmaals af met een doek en laat ze
nogmaals 30-45 min rijzen. Verwarm de oven voor op 200 C. Klop de eidooier los met 2 eetl. water en bestrijk de broden met
het dooiermengsel. Prik de broden met een houten prikker regelmatig in en bak ze in ± 30 min. gaar en lichtbruin in het
midden van de oven. De broden zijn gaar als u een hol geluid hoort als u op de onderkant klopt. Laat de broden op een
rooster afkoelen.
EET SMAKELIJK!