Gateau Basque
|
Lekkere Franse (Baskische) taart met vruchten. Als je geen alcohol in het deeg wilt gebruiken, kan je als varatie bramen eau-de-vie over de vruchten sprenkelen en met een beetje suiker een uurtje in laten trekken. Het recept is van Tonny Leeflang, uit nl.culinair.
Ingrediėnten:
100 gr. patisseriebloem
100 gr. amandelpoeder
200 gr. suiker
200 gr. zachte boter
2 eidooiers
2 gr. bakpoeder
1 ei, losgeklopt
500 gr. bramen
1 pot bramenconfiture
rasp van 1 citron vert
5 eetl. eau de vie van bramen
vanillemerg uit 1 stokje
1 mespuntje zout
poedersuiker
Bereidingswijze:
Was de bramen en maak ze schoon, droog ze. Verwarm de oven voor op 160°. Doe de bloem, bakpoeder en amandelpoeder in de
mengkom van de keukenmachine, maak in het midden een kuiltje, vul dat met: eidooiers, suiker, boter, citroenrasp en
bramenbrandewijn,vanillemerg en zout. Laat de machine draaien tot een samenhangend deeg dat van de kom loslaat. Beboter
(pancoating) een ronde vorm van ca.25 cm Ų en ca 2 cm hoog Verdeel iets meer dan de helft van het deeg gelijkmatig over de
bodem en zijkanten van de vorm. Schep hierop de bramenjam, strijk uit tot een gelijkmatige laag. eau de vie over de
vruchten sprenkelen, daarover een paar eetlepels suiker, omschudden en 1 uur laten staan, bedek de confiture met een dikke
laag bramen. Rol van de rest van het deeg een ronde lap met de middellijn van de vorm en leg die op de bramen/confituurlaag,
druk de randen een beetje aan en laat het geheel 20 minuten rusten. Bestrijk de taart met losgeklopt ei en bak hem in ca.
40 min. in de voorverwarmde oven lichtbruin en gaar. Laat afkoelen en strooi er een laagje poedersuiker over.
Oventemperaturen en baktijden kunnen verschillen, dit recept is gebaseerd op het gebruik van een heteluchtoven.
Dit gerecht kan ook heel goed met kersen.
EET SMAKELIJK!