Bruine-bonensoep
|
Uit Het volkomen Groenteboek van Els Steensma, geplaatst in nl.culinair. Voor twee liter soep.
Ingrediënten:
500 gr bruine bonen
1 prei
2 uien
3 aardappelen
1 laurierblad
spaanse peper
200 gr. rookspek
1 rookworst
zout & peper
bosje selderie
2 eetl. gehakte peterselie
aroma
Bereidingswijze:
Schil de aardappels, maak de groente schoon en snijd alles klein. Was de bonen en laat ze minstens 12 uur in 1-1,25 lt. koud
water weken met 2 theelepels zout. Kook ze met het weekwater, het laurierblad, het stukje spaanse peper en het rookspek in
tenminste 1,5 uur. Vul het water aan tot 2,5 liter. Voeg daarna de prei, de uien, en de blokjes aardappel erbij. Doe er zout
en peper bij en laat de soep met de rookworst nog 30 minuten zacht koken. Neem de worst en het spek eruit. Giet een
gedeelte van het kookvocht in een kom. Wrijf de bonen met de groenten door een zeef, of stamp alles fijn. Voeg er dan, al
roerend, het afgegoten kookvocht bij. Breng op smaak met zout en peper. Verwarm 15 minuten met de selderie. Snijd het spek
in stukjes en de worst in plakjes. Verwarm even mee of geef er apart bij. Roer op het laatst de peterselie erdoor. Geef bij
deze voedzame soep sneetjes geroosterd brood of sneden bruin brood.
EET SMAKELIJK!