Oliebollen van Jaap Jobse
|
Lekker traditioneel oliebollenrecept, van Jaap Jobse, een van de regulars uit nl.culinair met een bakkersachtergrond, dus hij weet waar hij over praat.
Ingrediënten:
Tot slot nog een tip:
1000 gr. patentbloem
450 gr. water (+/-)
10 gr. zout
15 gr. basterdsuiker
1 ei
50 gr. verse gist
100 gr. kleinbroodpoeder
100 gr. vruchtenbroodpoeder
500 gr. zuidvruchten (gedroogd)
Bereidingswijze:
Broodpoeder is bij horecagroothandels verkrijgbaar. Als u het vriendelijk vraagt, kan uw (banket)bakker u er vast ook aan helpen.
Zorg dat u de zuidvruchten een dag van tevoren wast met lauw water, en laat ze uitlekken in een vergiet. een deel van het water wordt
dan opgenomen en dat is precies voldoende.
Doe alle ingrediënten door elkaar heen, behalve de zuidvruchten. Maak dan een glad beslag. Doe er als laatste de zuidvruchten doorheen
en meng goed. Laat een klein uurtje rijzen onder een katoenen doek, meng snel (ongeveer 2 seconden roeren) en laat nogmaals een half uurtje
rijzen.
Schep met een kleine soeplepel het beslag in olie, bak ongeveer 7-8 minuten.
meng wat vanille suiker door een beetje fijne "castorsuiker", ook verkrijgbaar onder de naam automatensuiker in kg pakken,
en strooi hievan direct na het bakken over de oliebollen heen. En echt maar een beetje. Daarna gewone poedersuiker, u
proeft dat dit gelijk het resultaat iets meerwaarde geeft. Voor met appel gefrituurde producten inplaats van vanille IETS
kaneel op de zelfde wijze.
EET SMAKELIJK!