Oliebollen van Djook
|
Oliebollen volgens traditioneel recept, van Djook...
Ingrediënten voor 50 oliebollen:
750 gram patentbloem
35-40 gram verse gist
750 ml. lauwe melk (of iets minder)
2 eierdooiers
15 gram zout
40 gram suiker
50 gram boter of margarine (gesmolten)
500 gram krenten/rozijnen/sucade
slaolie om in te bakken
Bereidingswijze:
- Doe de bloem in een kom
- maak de gist aan (in een kopje) met wat lauwe melk.
- Doe dit in een kuiltje in het midden van de bloem,
- daarbij zout, suiker, eierdooier, gesmolten margarine.
- Roer deze ingredienten door de bloem.
- Doe de lauwe melk er in gedeelten bij, goed roeren.
- Besla het beslag met de achterkant van een grote (houten) lepel tot alle klontjes er uit zijn
- Doe een vochtige doek over de kom en laat het beslag op een lauwwarme plaats ca anderhalf uur rijzen
- Schep de vulling erbij, laat het nog even (half uurtje) narijzen (i.p.v. sucade kan ook gesnipperde appel worden gebruikt)
- Doe de slaolie in een pan en verwarm deze tot er een blauwe walm afkomt. (een stukje brood dat erin gegooid wordt zal
gaan bruinen en eromheen gaat het 'borrelen')
- 2 lepels in de olie dompelen, en daarmee beslag scheppen en in de hete olie laten glijden.
- De bollen lichtbruin bakken, met een breinaald (die er droog uit moet komen) controleren, op een vergiet met keukenpapier
goed laten uitlekken, en bestrooien met poedersuiker.
Warm erg lekker, koud erg lekker, de volgende dag zo mogelijk nog lekkerder ;-)))
(beslag wordt met pollepel gemaakt, echt handwerk dus) ;-)
EET SMAKELIJK!