vlag

Oliebollen van Djook

vlag

Oliebollen volgens traditioneel recept, van Djook...

Ingrediënten voor 50 oliebollen:
750 gram patentbloem 35-40 gram verse gist 750 ml. lauwe melk (of iets minder)
2 eierdooiers 15 gram zout 40 gram suiker
50 gram boter of margarine (gesmolten) 500 gram krenten/rozijnen/sucade slaolie om in te bakken

Bereidingswijze:
- Doe de bloem in een kom
- maak de gist aan (in een kopje) met wat lauwe melk.
- Doe dit in een kuiltje in het midden van de bloem,
- daarbij zout, suiker, eierdooier, gesmolten margarine.
- Roer deze ingredienten door de bloem.
- Doe de lauwe melk er in gedeelten bij, goed roeren.
- Besla het beslag met de achterkant van een grote (houten) lepel tot alle klontjes er uit zijn
- Doe een vochtige doek over de kom en laat het beslag op een lauwwarme plaats ca anderhalf uur rijzen
- Schep de vulling erbij, laat het nog even (half uurtje) narijzen (i.p.v. sucade kan ook gesnipperde appel worden gebruikt)

- Doe de slaolie in een pan en verwarm deze tot er een blauwe walm afkomt. (een stukje brood dat erin gegooid wordt zal gaan bruinen en eromheen gaat het 'borrelen')
- 2 lepels in de olie dompelen, en daarmee beslag scheppen en in de hete olie laten glijden.
- De bollen lichtbruin bakken, met een breinaald (die er droog uit moet komen) controleren, op een vergiet met keukenpapier goed laten uitlekken, en bestrooien met poedersuiker.

Warm erg lekker, koud erg lekker, de volgende dag zo mogelijk nog lekkerder ;-)))
(beslag wordt met pollepel gemaakt, echt handwerk dus) ;-)
EET SMAKELIJK!