vlag

Pindasaus

vlag

Pindasaus, lekker bij saté, maar pas op: veel Indonesische satévarianten doen het zonder pindasaus! Dit is een eigen recept, en daardoor niet met grammen en mililiters, maar met scheuten en snufjes... Experimenteer voor het beste resultaat, regelmatig proeven zorgt voor een op uw smaak aangepaste versie.

Ingrediënten:
1/2 pot pindakaas flinke scheut melk klein scheutje azijn
2 teentjes knoflook kokosmelk of santen flinke schep sambal
zoete indonesische ketjap * evt. gehakte pinda's of walnoten evt. geraspte kokos

* Ik gebruik "Kecap manis" van ABC, uit de toko, dikke ketjap.

Bereidingswijze:
Pindakaas smelten, melk er doorheen roeren, knoflook persen of platslaan en snipperen, er ook doorheen, azijn, en santen erdoorheen, flink roeren tot homogene massa, pas op voor aanbranden, warmen op zeer zacht vuur. Nu ketjap toevoegen met scheutjes, de echte dikke ketjap (toko) zorgt voor binding bij opwarming. Als je die niet krijgen kan, gewone ketjap gebruiken en een schepje suiker extra toevoegen. Doorgaan tot gewenste dikte is bereikt.
Voor de smaak kan je nog wat gemalen pinda's, walnoten of geraspte kokos toevoegen.
Hoe groffer de pindakaas, hoe lekkerder de saus.
Selamat Makan!