Pindasaus
|
Pindasaus, lekker bij saté, maar pas op: veel Indonesische satévarianten doen het zonder pindasaus! Dit is een eigen recept, en daardoor niet met grammen en mililiters, maar met scheuten en snufjes... Experimenteer voor het beste resultaat, regelmatig proeven zorgt voor een op uw smaak aangepaste versie.
Ingrediënten:
* Ik gebruik "Kecap manis" van ABC, uit de toko, dikke ketjap.
Bereidingswijze:
1/2 pot pindakaas
flinke scheut melk
klein scheutje azijn
2 teentjes knoflook
kokosmelk of santen
flinke schep sambal
zoete indonesische ketjap *
evt. gehakte pinda's of walnoten
evt. geraspte kokos
Pindakaas smelten, melk er doorheen roeren, knoflook persen of platslaan en snipperen, er ook doorheen, azijn, en santen
erdoorheen, flink roeren tot homogene massa, pas op voor aanbranden, warmen op zeer zacht vuur. Nu ketjap toevoegen met
scheutjes, de echte dikke ketjap (toko) zorgt voor binding bij opwarming. Als je die niet krijgen kan, gewone ketjap
gebruiken en een schepje suiker extra toevoegen. Doorgaan tot gewenste dikte is bereikt.
Voor de smaak kan je nog wat gemalen pinda's, walnoten of geraspte kokos toevoegen.
Hoe groffer de pindakaas, hoe lekkerder de saus.
Selamat Makan!