Bosnische Baklava
|
Variatie op de overbekende zoete taart. Ingezonden door Jonna van der Steen.
Ingrediënten:
Voor de stroop: Breng de ander helft van het water aan de kook, voeg al roerende de honing, de andere helft van de suiker en het citroensap toe. Laat goed doorkoken (indikken tot stroop). Giet de saus kokend heet over de gebakken baklava. Laat wat afkoelen en snij de baklava in porties.
250 gr. ongezouten boter
500 gr. suiker
500 ml. water
250 gr. fijngehakte walnoten
snufje kaneel
500 gr. filodeeg
250 gr. honing
sap van 1 citroen
Bereidingswijze:
Breng het water met de helft van de boter en suiker aan de kook. Voeg de walnoten toe als de suiker is opgelost. Haal de pan van het vuur. Smelt de rest van de boter en bestrijk een bakblik met de gesmolten boter. Leg er een lap filodeeg op, bestrijk opnieuw met gesmolten boter. Herhaal deze handeling tot er 4 deeglappen bovenop elkaar liggen. Strijk nu een dunne laag notenvulling over de bovenste lap filodeeg en bestrooi met een beetje kaneel. Leg hierop weer 2 (met gesmolten boter bestreken) lappen filodeeg op, opnieuw een laag notenvulling. Herhaal dit alles tot er geen ingrediënten meer over zijn. De laatste laag bestaat altijd uit 2 lappen filodeeg. Bestrijk de bovenste laag rijkelijk met boter en kerf er met een scherp mes diagonale lijnen (ruitvorm) in. Bak de baklava in een voorverwarmde oven op 180° in 20 min. goudbruin en bros.
Eet smakelijk.