vlag

Raznjici

vlag

Kroatische vleesspiezen. Eigenlijk schrijf je dit gerecht met een accent op de Z, maar de meeste browsers geven dit niet goed weer, vandaar zonder accent. Ingezonden door Jonna van der Steen.

Ingrediënten:
400 gr. varkenshaas zout en peper 1 of 2 uien
Marinade:
3-4 teentjes knoflook 1 eetl. citroensap 2 eetl. ketjap / sojasaus
4-5 eetl. olijfolie 2-3 theel. paprikapoeder 1 takje tijm
5 eetl. suiker

Bereidingswijze:
Schil en snipper de knoflookteentjes en haal de blaadjes van het takje tijm. Maak van de knoflook, citroensap, ketjap, olie, paprikapoeder, tijm en de suiker een marinade. Bewerk het vlees met een houten (vlees-)hamer aan beide kanten en snij het in blokjes van ongeveer 2 bij 2 centimeter. Leg de blokjes in de zelfgemaakte marinade en laat ze minstens 2 uur marineren, langer mag altijd, zet het bij warm weer alleen wel in de koelkast met een folie er overheen. Rijg de gemarineerde vleesblokjes aan ijzeren pennen of houten satéprikkers, houten prikkers een dag van te voren in het water zetten om verbranden te voorkomen. Bestrooi de raznjici met wat peper en zout en rooster het op een houtvuurtje, op de grill, of op de bovenkant van een gourmetstel/steengril aan alle kanten gaar. Schil en snij de uien in ringen en serveer ze bij de raznjici. Raznjici is ook lekker met stokbrood en (aardappel-)salade en goed te combineren met zelfgemaakte satésaus.
* Ook heerlijk voor op de barbecue
Eet smakelijk.