Poffert (Gronings)
|
Een Poffert is een traditioneel Noord-Nederlands gerecht, deze versie kreeg ik van een Groningse, Gerda. Wordt warm gegeten, in plakken gesneden en met stroop.
Ingrediënten:
Als variatie is het ook lekker met uitgebakken spekjes er doorheen, of experimenteer met eigen ingrediënten.
250 gr. zelfrijzend bakmeel
200 ml. lauwe melk
100 gr. rozijnen of krenten
1 ei
snufje zout
1 zakje vanillesuiker
Bereidingswijze:
Roer alle ingrediënten tot een stevig deeg (brooddeeg) onstaat. Smeer de poffertpan (dat is een pan in de vorm van een tulband met een deksel erop, wordt ook wel wonderpan genoemd. De pan kan niet direct op het gasfornuis. De inhoud moet au bain marie verwarmd worden in een grotere pan. Vul deze pan met zoveel water dat de poffertpan net gaat drijven)
in met boter en bestrooi hem met paneermeel of grove gries. Doe het deeg in de poffertvorm, de vorm voor de helft vullen. Zet de vorm in de pan met water.
Het water ongeveer 1 uur aan de kook houden. De poffertpan uit het water halen en 10 minuten laten afkoelen. Dan de koek uit de vorm halen.
Eet smakelijk.