Cachupa
|
Deze Kaapverdiaanse stoofpot luistert qua samenstelling en hoeveelheden niet zo nauw, zoals eigenlijk bij iedere stoofpot wordt hij gemaakt van ingrediënten die voorhanden zijn.
Dit recept is ingezonden door Marjolein Meeuwsen, bedankt!
Ingrediënten:
Was de maïs en de bonen. In een grote pan met een dikke bodem de maïs 10 minuten koken en afschuimen. De bonen toevoegen, 1 laurierblad and 2 eetlepels olijf olie. Aan de kook brengen. Temperatuur verlagen tot sudderen. Varkensvlees toevoegen. Deksel schuin op de pan. Gedurende het koken moeten de maïs en de bonen onder water staan. Gebruik minstens 4 liter water of bouillon. Nadat het mengsel een uur gekookt heeft de rest van het vlees toevoegen. Nog een uur of anderhalf door laten sudderen.
De saus
Serveren
Eindeloos variëren kun je met dit gerecht, dit is maar één van de mogelijkheden!
500 gr. mais *
250 gr. boterbonen
150 gr. zwarte-ogen bonen
75 gr. kidneybonen
500 gr. mager zout varkensvlees
250 gr. Chorizo
1 kleine witte kool
400 ml. pompoen (flessenhals)
6 teentjes knoflook
2 rijpe tomaten
3-4 uien
koriander
2 blaadjes laurier
1 blokje gevogeltebouillon
100 ml. olijfolie
peper en zout
Bereidingswijze:
* maïs is de hoofdnoot, verder kun je met de bonen variëren, ik ken mensen die kikkererwten, bruine linzen, bruine bonen, of spliterwten gebruiken
Sauteer de uien met de knoflook, de tomaat of tomatenpuree in de olijfolie tot ze heel erg zacht zijn. Andere laurierblad erbij. Doe het mengsel bij de cachupa als deze nog ongeveer een uur moet sudderen. Voeg zout en peper toe naar smaak. Als de cachupa nog ongeveer een half uur moet sudderen de pompoen en de koriander toevoegen. Onthoud dat de pompoen door blijft garen nadat de pan van het vuur genomen is.
Voor het lekkerste resultaat de cachupa in gesloten pan laten staan (van het vuur af) voor minstens 20 minuten, voor het serveren.
Eet smakelijk