vlag

Braumeisters Roggebrood

vlag

Ingezonden door Robert, die er van zegt:
Dit is een Deens recept dat ik gevonden heb in een al ietwat ouder boekje over broodbakken.Voor dit brood wordt er naast rogge en tarwemeel ook nog donker bier gebruikt,vandaar de naam.Het is het lekkerste met gezouten boter en Deense schimmelkaas,maar ook gezouten of gerookte visspecialiteten zoals rolmops,haring,sprot,bokking en paling passen er uitstekend bij.Drink er een lekker glas koud schuimend bier bij en geloof mij maar dat de wereld er alweer helemaal anders uitziet.

Ingrediėnten:
250 gr. Roggemeel 250 gr. Tarwemeel 2 theel. zout (8-10 gr.)
20 gr. verse gist 1 theel. suiker (5 gr.) 1 eetl. honing (15-20 gr.)
300 ml. donker bier

Bereidingswijze:
De beste smaak heb ik verkregen met trappistenbier van Leffe of een lekkere Guinnes. In een kom roggemeel en tarwebloem met het zout vermengen. Gist, suiker en honing door een deel van het iets verwarmde bier roeren. In het midden van het meel een kuiltje maken en het gistmengsel erin gieten. Zorgvuldig mengen en langzaam de rest van het bier erdoor roeren. Afgedekt op een warme plaats tot dubbele omvang laten rijzen. Nogmaals kort kneden en een rond brood vormen. Het brood op een ingevet bakblik leggen en afgedekt nog 30 minuten laten rijzen. Het brood met een vork inprikken en met water bestrijken. Daarna in de voorverwarmde oven 220° ongeveer 40ą50 minuten bakken. Nogmaals met water bestrijken, op een rooster leggen en laten afkoelen. Ik persoonlijk en nog verschillende van mijn kennissen noemen het een delicatesse.
Graag hoorde ik uw mening over dit recept.
Vriendelijke groeten van Ronald
Eet smakelijk