Kapustnica
|
Een traditioneel nieuwjaarsgerecht in Slowakije is de zuurkoolsoep
(Kapustnica), die een dag of twee van te voren wordt gemaakt opdat de smaken
goed door elkaar trekken. Je kan hem dus vantevoren klaarmaken en voor het
serveren verwarmen. Deze soep is lichtverteerbaar en wordt geacht heel goed
te zijn tegen de kater van oud en nieuw.
Dit recept komt uit nl.culinair en is daar geplaatst door Peter Sykora.
Ingrediënten:
500 gr. Zuurkool
200 gr. gerookte doorregen spek
1 st. gerookte paprika-knoflookworst
5 korrels zwarte peper
5 korrels piment
1 laurierblaadje
1 grote ui
2 tenen knoflook
100 ml. zure room
1 eetl. bloem
1/2 eetl. karwijzaad
1500 ml. water
Bereidingswijze:
Snipper de ui en pers de knoflook. Maal het karwijzaad grof. Zuurkool met sap koken in water met het vlees, ui, knoflook, karwij, peper, piment en laurier. Wanneer het vlees gaar is halen we het eruit en snijden het spek in blokjes en de worst in schijven. De bloem vermengen met de zure room en toevoegen. Vlees terug in de soep en even doorkoken op een zacht
pitje, opdat de bloem gaar wordt.
Eet smakelijk