Appel-notentaart van PM3
|
Lekkere variatie op de traditionele 'hollandse' appeltaart. Eigen recept, uitgeprobeerd, toen ik ontdekte dat de noten bij onze islamitische super nog zeer betaalbaar zijn, daar wilde ik iets mee.
Ingrediënten voor het deeg:
Ingrediënten voor de vulling:
Overige ingrediënten:
Maak vulling: appels schillen en in stukjes of halve maantjes, helft van de noten grofmalen in de keukenmachine, andere helft heel laten. Gebruik het citroensap om verkleuren van de appels te voorkomen tijdens het schillen en snijden: regelmatig besprenkelen.
Verwarm nu de oven voor op 160 graden (hetelucht) of 175 graden (elektrisch)
Neem het deeg uit de koeling. Haal er een kwart af, en leg dat opzij. Begin vanuit het midden van de springvorm het deeg over de bodem uit te drukken, en maak een gelijkmatige dunne laag over de hele bodem. Vanuit het midden werkend kan je zo de hele springvorm incl. rand bedekken met een laag deeg. Strooi een laagje custardpoeder over de bodem, dit voorkomt dat het vocht uit de vulling tijdens het bakken de bodem zompig maakt, en geeft een lekker laagje custard onderin je taart.
Stort nu de vulling in de taart op de custardpoeder, en verdeel het over de hele bodem. Maak bovenzijde gelijk, en zorg dat de vulling niet boven de deegrand uitsteekt.
Neem nu de rest van het deeg, rol dit met voldoende bloem op het werkvlak en op het deeg (anders kan je het niet mooi uitrollen) tot een plak ter grootte van je springvorm. Bedek de taart met de deegplak, en plak met je handen deksel en zijkant aan elkaar. Prik gaatjes in de bovenzijde van de taart, of snijd er sleuven in in een gewenst patroon...
Gebruik het restje ei om de bovenzijde in te smeren.
Bak de taart in 70-80 minuten gaar. Laat afkoelen op een rooster, en verwijder de zijkant van de springvorm (voorzichtig). De bodem is gemakkelijk te verwijderen door gebruik van bakpapier.
Eet smakelijk
400 gr. zelfrijzend bakmeel
250 gr. boter
200 gram castor- of poedersuiker
1 ei
snufje zout
750 gr. friszure appels
citroensap
flinke handvol gele rozijnen
150 gr. gepelde hazelnoten
150 gr. gepelde walnoten
50 gr. suiker
custardpoeder
Bereidingswijze:
Bedek de bodem van een springvorm met bakpapier en vet springvorm in.
Maak van deegingrediënten een stevig deeg (houdt ongeveer 1/3 van het ei achter) Gewoon blijven kneden, wordt vanzelf mooie bol. Laat deeg half uur in de koeling rusten.
Voor de suiker gebruik ik gewone suiker die ik zelf in de keukenmachine tot groffe poedersuiker maal.
Alle ingrediënten in een grote kom mengen.