vlag

Tournedos onder bladerdeeg

vlag

Feestelijk gerecht, gemakkelijk doordat je erg veel kan voorbereiden. Komt uit Waterlants Weelde receptenmapje, van een vleesleverancier uit Noord-Holland. Heel geschikt voor een kerstdiner.


INGREDI╦NTEN:

4 tournedos
2 uien
1 teentje knoflook
doosje champignons
glas witte wijn
2 eetl. grove mosterd
400 ml. slagroom
8 plakjes ontbijtspek
4 plakjes bladerdeeg
ei
4 stengels bleekselderij
8 bospeentjes
4 aardappels
200 gr. boter
80 gr. belegen kaas
peper en zout

BEREIDING:

Snijd de knoflook, uien en champignons zeer fijn en fruit in de helft van de boter tot het vocht is verdwenen. Blus af met de helft van de witte wijn, breng op smaak met peper en zout, laat het 'droog' koken en bewaar in afgesloten bakje in de koelkast.
Bak in de rest van de boter de tournedos snel aan, haal uit de pan en breng op smaak met peper en zout. Bewaar de boter en pak de tournedos in in alufolie. Laat rusten en afkoelen.
Haal de tournedos uit de folie en druk het ui-champignonmengsel er bovenop (achterkant van een lepel gebruiken om aan te drukken). Dek af met een plakje bladerdeeg en strijk de rand van het bladerdeeg vast aan de zijkant van de tournedos. Vouw de plakjes spek om de tournedos (zijkant) zodat ze de naad tussen bladerdeeg en tournedos goed afdekken (dit voorkomt ook het eruit lopen van de vulling)
Snijd de groente in blokjes en kook het bijna gaar.

Tot zover kan je het een (halve) dag tevoren voorbereiden. Voor het eten moet je dan het volgende nog doen:

Warm de oven voor op 200 graden.
Fruit in een sauspannetje de mosterd en blus af met de rest van de witte wijn. Voeg slagroom toe en kook in tot de gewenste dikte (op smaak brengen).
Kwast het bladerdeeg in met een beetje ei en bak de tournedos in ongeveer 10 minuten in de voorverwarmde oven (bladerdeeg mooi bruin).
Glaceer de groentes in de boter (over van het braden van de tournedos) en leg op het bord, schep de mosterdsaus er overheen en leg de tournedos er op.