RECEPT VAN DE WEEK:
28-08-2015
SPELT-ROGGEBROOD

Lekker brood. Kost wel wat tijd, maar als je toch een dag thuis bent, de moeite waard.

INGREDIËNTEN

BEREIDING:

400 gr. volkoren speltbloem
100 gr. volkoren roggebloem
flinke mespunt zout
scheutje stroop
7 gr. gedroogde gist
250-300 ml. water


Zoek alle ingrediënten bij elkaar.

Doe stroop, 100 ml. water en gist bij elkaar en roer goed door. Zet dit een kwartiertje op een warme plaats weg.

Weeg de twee bloemsoorten af en meng die met het zout. Doe er 150 ml. water bij en meng dit goed tot een (veel te droog) deeg. Het stroop-gist-mengsel toevoegen en blijven kneden. Op een bebloemd werkblad kneden: vouwen, uitrekken, kwartslag draaien, vouwen, uitrekken, kwartslag draaien, enz.
Als je deeg na 5-10 minuten nog te nat en plakkerig is, extra bloem toevoegen. Als het te droog en kruimelig blijft, beetje water erbij. Na een half uurtje kneden heb je dan een mooi elastisch, soepel, stevig en niet plakkerig deeg.

Doe het deeg in een schaal en dek af met een natte theedoek. Op een warme plaats (ik zet het in de oven op 30 graden) een dik uur laten rijzen.

Kneden en rijzen herhaal ik nog een keer als ik volkorenbrood wil maken of zware bloemsoorten gebruik. Bij witbrood is het niet nodig.

Na de tweede rijs het deeg kort doorkneden en tot een langwerpige rol vormen. Met de naad onder op een plaat leggen en nog 20 minuten laten rijzen. Daarna brood aan de bovenzijde een paar kleine sneetjes geven.

25-35 minuten in een goed voorverwarmde oven op 200-220 graden laten bakken.
Ik doe bovenin de oven altijd een schaaltje ijsklontjes zodra ik het brood in de oven doe (dus na het voorverwarmen). Daarmee zorg je dat het brood niet te snel een korst vormt: dat kan het doorrijzen tijdens het bakken belemmeren.
Als alles goed is gegaan, heb je een prachtig mooi bruin en goed gerezen brood. Even laten afkoelen op een rooster, en smullen!