Webstats4U - Gratis web site statistieken Eigen homepage website teller

RECEPT VAN DE WEEK:
Vlechtbrood (Butterzopf)

Lekker brood, ik kreeg het recept van Danuta via de nieuwsgroep nl.culinair. Deze hoeveelheid is voor een klein brood, gemakkelijk te verdubbelen voor een groot brood.

INGREDIňNTEN:

250 gr. broodbloem
150 ml. lauwe volle melk
4 gr. droge gist
8 gr. zout
8 gr. suiker
30 gr. boter
1 ei
scheutje melk

BEREIDING:

Doe de ingrediŽnten (behalve ei en scheutje melk) in de bbm (broodbakmachine) zoals je gewend bent en laat kneden (of 20 minuten handmatig of met een keukenmachine kneden), dan haal je het blik eruit en laat het deeg op een warme plaats afgedekt een kleine 2 uur rijzen.

Haal het deeg uit het blik of de kom en sla het even samen, laat het nog eens 10 minuten rusten.

Kneed het deeg even snel door en vorm 3 strengen, vouw iedere streng in drieŽn en rol opnieuw (zo vorm je lange broodvezels in het deeg en dat is erg lekker) vorm nu van de strengen een vlecht waarbij je de puntjes onder de vlecht laat verdwijnen of samenknijpt.Dit is de makkelijkste manier om te vlechten, er zijn manieren om met een oplopend aantal strengen de boel nog mooier te maken, dus leef je uit allemaal naar eigen kunnen en ervaring.

Afgedekt op een ingevette bakplaat op een warme plaats nog eens 45 minuten laten rijzen.

Even kwasten met ei en melk die losgeklopt is, dan bakken in een voorverwarmde oven van 180 graden ongeveer 30 minuten. Als het brood hol klinkt als je er op klopt, is het gaar. Voor een brood dubbel dit gewicht is het ongeveer 45 minuten.

Als variatie kan je in plaats van de melk ook crŤme fraÓche gebruiken, erg lekker. Kijk dan wel naar de consistentie van het deeg, dat moet natuurlijk niet te droog worden.