INGREDIËNTEN:
1 hele kip
150 gr. spekblokjes
2 teentjes knoflook
3 sjalotjes
1 prei
olijfolie
broodkruim
Italiaanse kruiden
Peper
Dunne plakjes rauwe ham
| |
BEREIDING:
Zorg voor een goede kip, dus niet eentje die in de skottel meer ruimte heeft dan hij het hele leven heeft gehad. Dat is her en der op vakantieadressen gelukkig beter te regelen dan in Nederland. Maak de kip schoon. Snipper knoflook, sjalotjes, prei en meng dit met de spekblokjes, beetje olie, kruiden en broodkruim. Vul de kip met dit mengsel (flink 'proppen') en bindt de kip dicht. Smeer de kip in met olie en bedek met rauwe ham. Peper erop.
De voorbereidingen zijn nu klaar. Zet de skottel goed horizontaal klaar, en vul de rand met water (rode wijn kan ook). Vet de grilplaat in en steek de skottel aan. Zet het vuur van de skottel laag. Kip op de grilplaat en deksel erop. Terwijl je in de buurt blijft met een goed glas wijn, elke 10 minuten deksel lichten en controleren op verbranden. Beetje zwart is bijna niet te voorkomen, maar bij een flinke kip niet erg. Eventueel draaien, af en toe water/wijn in de rand bijvullen. Afhankelijk van de grootte van de kip is hij na 60-90 minuten gaar en mals. Je moet dus de tijd hebben, maar ach, het is vakantie...
Lekker met een salade en een flink stuk grof brood.
|