INGREDIËNTEN:
1 flinke pompoen
150 gr. knolselderij
1 ui
2 theel. kerriepoeder
1 laurierblad
2 eetl. peterselie
2-3 eetl. zure room
1 eetl. olie
750 ml. water
zout
| |
BEREIDING:
Zorg voor een flinke pompoen, minimaal 1250 gram vlees. Snij de ui fijn en knip de peterselie of selderij in kleine stukjes. Boen de pompoen schoon, snij er aan de steelkant een kapje vanaf. Haal met een scherpe lepel de pitten en het zachte deel eruit. Boen het stukje knolselderij schoon en schil het, bewaar de mooie schillen. Snij de selderij in 1 cm. grote dobbelsteentjes ne kook deze, net onderstaand in gezouten water, net gaar. Giet het af en bewaar het kookwater. Vul het water aan tot ca. 750 ml., voeg het pompoenafval, de selderijschillen en de stelen van de groene kruiden toe en kook dit ong. 20 min. Zeef de ontstane bouillon. Hol intussen de pompoen verder uit, maar laat een wand van 1/2 cm. staan. Doe het voorzichtig, zonder de schil te beschadigen! Voor de soep heeft u ongeveer 500 gr. vruchtvlees nodig. Smoor nu de ui op matig vuur in de olie glazig (niet verkleuren) en voeg de kerrie toe. Blus met de bouillon. Voeg het vruchtvlees van de pompoen, de laurier en het zout toe en laa dit koken tot de pompoen moesgaar is (15 min.) Pureer de soep met stamper of mixer (of keukenmachine). U kunt nu de soep evt. verdunnen met wat water of binden met maizena. Voeg de dobbelsteentjes knolselderij toe. Zet de pompoen op een mooie schaal, Zorg evt. met een laagje zout dat de pompoen stabiel staat. Giet de soep in de pompoen en zet het kapje erop.
|