INGREDIËNTEN:
1 soepkip (ruim 1 kg.)
3 kippendijfilets
2 uien
1 winterwortel
1 prei
5 tenen knoflook
halve selderijknol
lavas
2 laurierblaadjes
takje tijm
takje rozemarijn
stukje foelie
2 kruidnagels
200 ml. droge witte wijn
peper uit de molen
zout
VARIATIE/VULLING:
vermicelli
rijst
pasta
rookspek
gehakt
paddenstoelen
paprika
asperge
lenteui
bleekselderij
| |
BEREIDING:
De haan opdelen in grove stukken, de dikkere delen evt. insnijden en samen met de kippendijfilets goed afspoelen.
Ui niet schillen maar wel goed afspoelen (evt. zand eraf), halveren en het snijvlak in een koekenpan mooi bruin (niet zwart) bakken.
Al het overige wassen en de groenten grof snijden. De kip in de soeppan doen, de wijn erbij en afvullen met water tot alles
onder staat en aan de kook brengen.
De rest toevoegen en tegen de kook aanhouden en regelmatig afschuimen(!). Na ong. 40 min de kippedijen eruit vissen, laten afkoelen, van vel en stukjes vet ontdoen en in niet al te kleine stukken plukken voor de vulling. Apart houden dus.
De bouillon 4-5 uur (langer mag ook) op een laag vuur laten trekken (niet koken) en dan zeven in een andere pan. Desgewenst nog laten inkoken. Het uitgekookte spul wegdoen, dat heeft z'n werk gedaan en zit geen smaak meer aan (proef maar).
VARIATIE/VULLING:
Om de soep te vullen kan je naast de opzijgelegde kipfiletstukjes heel veel gebruiken. Vermicelli, pasta of rijst, en verschillende soorten groente (asperge, lenteui, paprika, bleekselderij, paddenstoelen) en vlees (rookspek, gehakt). Lekker experimenteren dus!
|