RECEPT VAN DE WEEK:
PESTO / PISTOU

Italiaanse klassieker en de Franse tegenhanger daarvan.

INGREDIňNTEN PISTOU:

100 gr. basilicumblaadjes (vers!)
2 tenen knoflook
grof zeezout
100 gr. pecorino
200 ml. olijfolie

EXTRA VOOR PESTO:

50 gr. pijnboompitjes

VARIATIES:

50 gr. verse peterselie
parmezaanse kaas i.p.v. Pecorino


www.assistme.nl advertentie
BEREIDING:

Zoals voor ieder traditioneel gerecht, geldt ook voor pesto/pistou dat de meningen over receptuur en bereiding verschillen, en dat men daarover erg principieel kan zijn. Ik noem hier de toevoeging van peterselie, wat in Pistou meer geaccepteerd zou zijn dan bij pesto, en het gebruik van een keukenmachine, waardoor volgens sommige (puristen?) de verse basilicum reageert op de metalen messen, waardoor smaakverschillen optreden. Ik heb zelf geen keukenmachine, dus nooit kunnen constateren of dat inderdaad het geval is.
Waar de meningen niet over verdeeld zijn is over het gebruik van verse ingrediŽnten en een goede extra vierge olijfolie.

Begin met het roosteren van de pijnboompitten in een droge pan. Laat ze afkoelen (dit hoeft dus niet als je pistou wilt maken, daar zitten geen pijnboompitten in).
Pel de knoflook. Vijzel de basilicum (evt. peterselie) de afgekoelde pijnboompitten en de knoflook tot een puree. (Hier kan je dus, als je geen purist bent, ook een keukenmachine gebruiken). Rasp de kaas (Pecorino of Parmezaan) en roer die door de puree. Verdun de pesto tot de gewenste dikte met enkele eetlepels olijfolie. Op smaak brengen met wat zout.

Zorg voor een schoon potje, (uitkoken) en schep de pesto hierin. Door het met een laagje olie erop te bewaren, is de pesto langer houdbaar (koelkast).

Pesto/pistou is lekker in soepen en sauzen (probeer eens een mooie heldere bouillon als voorgerecht, en laat de gasten er zelf een schepje pesto aan toevoegen). Pesto/pistou met vis is een mooie combinatie.