Tweet

RECEPT VAN DE WEEK:
ERWTENSOEP

Snert, heerlijk!

INGREDIËNTEN:

600 gr. Groene erwten
400 gr. Spliterwten
1 kg. Platte ribben
2 Varkenshielen
500 gr. Buikspek
2 Kruidenbouillontabletten
1 Selderieknol
2 Bossen selderie
6 Preien
2 Rookworsten
6 lt. Water


BEREIDING:

Laat de hele erwten tenminste 12 uur weken in het water weken. Week de spliterwten beslist niet. Zet de erwten met het water op en voeg het vlees en de spek toe. Hou de worst apart. Breng de erwten en vlees aan de kook en laat dit 2 uur zachtjes koken. Als er schuim op komt (en dat gebeurt zeker) moet je met een schuimspaan even dit schuim eraf scheppen. Nu kan je de prei en de selderieknol wassen en de prei in ringen en de knol in kleine blokjes snijden. Na twee uur voeg je de bouillontabletten, de prei en de knolblokjes toe. Laat het nog een uurtje sudderen op laag vuur. Leg onder de pan eventueel zo'n zwart sudderplaatje. Wel de worsten 10 minuten in heet water. Haal het vlees en de spek uit de pan en verwijder alle botjes uit het vlees. Het spek en de worsten snijd je ook klein en doe dit samen met het vlees terug in de soep. Wrijf de erwten tegen de zijkant van de pan fijn en klaar is de soep. Alleen nog even die bossen selderie fijnsnijden en door de soep roeren.

Je hebt dus een heel grote pan nodig. Verder is het handig als het koud is wanneer je dit kookt, dan koelt het (buiten) snel af (en dat moet, deze hoeveelheden eet je niet in één maaltijd) en als het te langzaam afkoelt, loop je risico op bederf.

Erwtensoep (snert) is het lekkerste als het een nacht heeft gestaan en weer wordt opgewarmd. Naast de roggebrood met spek kan je ook pannenkoeken serveren bij de erwtensoep.