wijnbanner

Tweet

RECEPT VAN DE WEEK:
BRUINEBONENSOEP

Een ouwetje uit nl.culinair. Zeer geschikt voor dit weekend, als de winter terug komt.

INGREDIËNTEN:

500 gr. bruine bonen
500 gr. zoete uien
1 aardappel, geschild
2 theel. kerrie
2 theel. paprikapoeder
2 laurierblaadjes
1 scheut whiskey
Worcestershiresaus
ketjap, zoet (manis)
ketjap, zout (asin)
tabasco
2-3 bouillonblokjes
rookworst


BEREIDING:

Zet de bruine bonen op met het water. Weken hoeft niet, gezien de lange kooktijd. Breng aan de kook en voeg de laurierblaadjes en de aardappel toe. Kook de bonen ongeveer 2 uur met deksel op de pan, roer ondertussen een paar keer, zodat de bonen niet koeken aan de bodem. Bak de uiringen op hoog vuur goed bruin en voeg toe aan de soep. Laat nog 3 kwartier zachtjes koken. Haal de pan van het vuur, verwijder de laurierblaadjes en zet de staafmixer in de pan. Mix tot alles goed fijn is en zeef de soep, of doe de soep door een passeerzeef. Zet de pan weer op het vuur en voeg de bouillonblokjes toe. Roer de kerrie en paprikapoeder in een kommetje glad met een lepel warme soep, voeg toe aan de soep. Indien je de soep voorziet van een rookworst, moet je voorzichtig zijn met smaakmakers, het wordt anders te zout. Maak aldus verder op smaak met Worcestershiresaus, ketjap, tabasco en een flinke scheut whisky (cognac of armagnac mag ook). Als het goed is, heb je nu een stevige, behoorlijk dikke soep. Snij de rookworst in plakjes en mik in de soep. Serveer met sneetjes bruin brood en "Zeeuws Spek".