wijnbanner

Tweet

RECEPT VAN DE WEEK:
PEPO'S PERENTAART

Lekkere variatie op onze traditionele appeltaart

INGREDI╦NTEN DEEG:

400 gr. zelfrijzend bakmeel
250 gr. boter
200 gr. witte basterdsuiker
1 ei
snufje zout

INGREDI╦NTEN VULLING:

750 gr. stevige handperen
citroensap
100 gr. gele rozijnen
50 gr. suiker

OVERIGE INGREDI╦NTEN:

custardpoeder


BEREIDING:

Bedek de bodem van een springvorm met bakpapier en vet springvorm in.
Maak van deegingrediŰnten een stevig deeg (houdt ongeveer 1/3 van het ei achter) Gewoon blijven kneden, wordt vanzelf mooie bol. Laat deeg half uur in de koeling rusten.

Maak vulling: peren schillen en in maantjes snijden, 6-8 per peer. Gebruik het citroensap om verkleuren van de peren te voorkomen tijdens het schillen en snijden: regelmatig besprenkelen.
Meng de rozijnen en de suiker.

Verwarm nu de oven voor op 160 graden (hetelucht) of 175 graden (elektrisch)

Neem het deeg uit de koeling. Haal er een kwart af, en leg dat opzij. Begin vanuit het midden van de springvorm het deeg over de bodem uit te drukken, en maak een gelijkmatige dunne laag over de hele bodem. Vanuit het midden werkend kan je zo de hele springvorm incl. rand bedekken met een laag deeg. Strooi een laagje custardpoeder over de bodem, dit voorkomt dat het vocht uit de vulling tijdens het bakken de bodem zompig maakt, en geeft een lekker laagje custard onderin je taart.

Doe nu het rozijnen-suikermengsel op de bodem en leg de perenmaantjes netjes rondom daar bovenop.

Neem nu de rest van het deeg, rol dit met voldoende bloem op het werkvlak en op het deeg (anders kan je het niet mooi uitrollen) tot een plak ter grootte van je springvorm. Bedek de taart met de deegplak, en plak met je handen deksel en zijkant aan elkaar. Prik gaatjes in de bovenzijde van de taart, of snijd er sleuven in in een gewenst patroon... Gebruik het restje ei om de bovenzijde in te smeren. Bak de taart in 60-75 minuten gaar. Laat afkoelen op een rooster, en verwijder de zijkant van de springvorm (voorzichtig). De bodem is gemakkelijk te verwijderen door gebruik van bakpapier.