wijnbanner

Tweet

RECEPT VAN DE WEEK:
APPEL-PERENCHUTNEY

De oogst is binnen en dit jaar erg goed, dus her en der worden appels en peren goedkoop en zelfs gratis aangeboden. Een goed idee om er een chutney van te maken. Met deze hoeveelheid kan je minimaal een winter voort.

INGREDIËNTEN

2 kg. appels (friszuur)
1 kg. (hand)peren
1 bol knoflook
150 gr. rozijnen
1500 gr. witte basterdsuiker
1 kg. bruine basterdsuiker
9 theel. gemberpoeder
9 theel. kerriepoeder
4 theel. cayennepeper
600 ml. (appel)azijn


BEREIDING:

Rozijnen spoelen en uit laten lekken. Fruit schillen, ontdoen van bruine en lelijke plekken, halveren, klokhuis verwijderen en in parten (8) snijden. In een rvs of geëmailleerde pan doen, knoflook er boven uitpersen en alle andere ingrediënten toevoegen. Langzaam aan de kook brengen, af en toe doorscheppen. Op zacht vuur 10-15 minuten laten doorkoken. Ondertussen 15-18 glazen jam- of inmaakpotten met deksel goed schoonmaken (soda) en naspoelen (kokend water) Uit laten lekken op een schone theedoek. Chutney in de potten scheppen, goed afsluiten en donker wegzetten. Als je het kunt volhouden, twee maanden wachten, dan is de chutney op z'n lekkerst.