Op internet (HuisHoudPlaza) begonnen we te praten over cupcakes. We werden geïnspireerd, en M2 en M3 zijn er ook aan begonnen. Dit recept is voor 24 cupcakes
INGREDIËNTEN CUPCAKES
250 gr. roomboter INGREDIËNTEN GLAZUUR
water INGREDIËNTEN FROSTING
900 gr. poedersuiker |
BEREIDING CUPCAKES:
Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Verwarm de oven voor op 170 graden (let op, de echte temperatuur van je oven verschilt meestal nogal van de opgegeven temperatuur, gebruik je ervaring). Rooster midden in de oven.
snijd de boter in kleine blokjes. Doe de boter in een grote beslagkom en voeg de suiker beetje bij beetje toe. mix met een mixer (beslaghaken) goed door elkaar, tot er een lichte, luchtige massa ontstaat. Vul de vormpjes voor ongeveer 2/3 met het beslag. Dit gaat gemakkelijk met twee lepels.
Plaats nu de cupcakes in de oven. Bak 20-25 minuten op 170 graden. (Let op: door de wisselende temperaturen in de diverse ovens kan de oventijd verschillen. Gebruik ook hier je ervaring!) Tijdens het bakken de oven niet openen, als je dat wel doet, loop je het risico dat de cupcakes niet rijzen of inzakken. Als je, voor de versiering, mooie vlakke cupcakes wilt hebben, en als ze toch wat boller zijn dan je wilt, kan je tijdens het afkoelen een snijplankje op de cupcakebakvorm leggen. Na het afkoelen haal je de cupcakes voorzichtig uit de bakvorm. De papieren vormpjes mogen er omheen blijven. BEREIDING GLAZUUR:
Meng de poedersuiker voorzichtig met wat water, blijven roeren. Zorg voor een mooi gladde glazuur.
Voor smaak en/of kleur zijn er allerlei toevoegingen mogelijk, denk aan citroensap, koffie, cacao, vanille... BEREIDING FROSTING: Meng de suiker, boter en melk tot een glad mengsel. Voeg eventueel kleur- of smaakstoffen toe en meg het goed. Wel wachten tot de cupcakes goed zijn afgekoeld voordat je ze hiermee versiert, anders smelt de frosting. VERSIERING:
Het versieren is leuk en creatief. Je kunt gebruik maken van rolfondant (op veel plekken te koop in diverse kleuren, verpakkingen van 250 gr.) van kleurstof (schrijven met een cocktailprikker), van frosting en/of glazuur.
|