wijnbanner

Tweet

RECEPT VAN DE WEEK:
OUDERWETSCHE PEPERNOTEN

Morgen komt ie weer: de Sint! Een traditionele traktatie zijn pepernoten (anders dan kruidnoten).

INGREDIËNTEN

700 gr. volkorenmeel
200 ml. karnemelk
1/2 eetl. zuiveringszout
450 gr. honing
2 eieren
1 mespunt zout
2 eetl. anijszaad


BEREIDING:

Meng in een ruime kom het meel met het zuiveringszout (als u echt niet anders kunt krijgen, mag u ook bakpoeder gebruiken) en maak er een kuiltje in. Klop de honing (idealiter is deze half gekristalliseerd, dus als u nog een oud potje heeft staan...) met karnemelk, eieren, zout en anijs tot de honing niet meer klontert. Giet dit mengsel in het kuiltje en roer alles vanuit het midden tot een glad deeg. Als het beslag te dik wordt voor de houten lepel, werk dan met een deegspatel. Laat dit kleverige deeg, afgedekt met een stuk plastic, 12-14 uur op kamertemperatuur rusten. Rol van het deeg kleine vingerdikke rolletjes, snij ze in stukjes en leg ze naast elkaar op de bakplaat. Bak de pepernoten 8-10 min. midden in de oven op 175 graden C. De pepernoten moeten niet bruin en knapperig worden, maar lichtbruin en taai blijven. Na het bakken direct van elkaar halen en op de bakplaat laten afkoelen.

Als variatie kunt u ook speculaaskruiden toevoegen.