wijnbanner

Tweet

RECEPT VAN DE WEEK:
KIPPENBOUILLON

Dit is het basisrecept voor een goede kippenbouillon. Lekker als versterking bij of na de griep en als basis voor soep en saus. Zorg dus altijd voor een voorraadje in de diepvries.

INGREDI╦NTEN

1500 gr. soepkip
500 gr. prei
500 gr. winterwortel
300 gr. ui
3 stengels bleekselderij
tijm
foeli
2 laurierblaadjes
versgemalen witte peper


VOORBEREIDING:

Zorg voor een goede soepkip. Zo'n beest haal je niet in de supermarkt, maar bij een goede poelier. Het is een vet en groot beest, een kleintje weegt anderhalve kg., een grote al gauw 3 kg. Dan gebruik je dus ongeveer de helft.
Verder heb je een grote pan nodig, met een inhoud van 7-9 liter.

Zet de halve kip in een braadslee in een hete oven tot hij bruin is. Het vet is er dan uitgesmolten. Zeef het vet en bewaar het in een afgesloten pot in de koelkast, is heel goed te gebruiken om in te braden.

BEREIDING:

Laat de ui ongeschild, was deze en snijd in kwarten. Doe de halve kip met de grofgesneden groente en de kruiden in de soeppan. Voeg 4-5 liter water toe en breng tegen de kook aan. Af en toe afschuimen, deksel op de pan en een hele dag (of nacht, minimaal 8 uur) laten trekken. Ik gebruik hiervoor mijn onvolprezen petroleumstel.

Zeef nu de bouillon. Dat doe je het beste met twee in elkaar passende zeven met een doek ertussen. De bovenste zeef vangt de grove stukken op, waardoor het doek in de onderste zeef niet te snel verstopt raakt.
In wat je gezeefd hebt, zit een heleboel kippenvlees. Zorg dat deze ontdaan wordt van vel, snijd het in hanteerbare stukjes en vries in porties in. Je kunt het gebruiken voor in de soep, maar bijvoorbeeld ook als basis voor salades of ragout waar kip in wordt verwerkt.

Je kunt de bouillon nu inkoken tot je ongeveer 3,5 liter overhoudt. Daarna snel afkoelen om bederf te voorkomen. Je kunt de bouillon direct gebruiken of in porties invriezen.