wijnbanner

Tweet

RECEPT VAN DE WEEK:
AARDAPPELGRATIN MET ROOM EN KNOFLOOK

Lekkere 'cake' van aardappelschijfjes

INGREDIËNTEN

1 kg. aardappels
200 ml. melk
450 ml. creme fraiche
1 knoflookbol
100 gr. boter
2 eieren
100 gr. geraspte oude kaas
nootnuskaat
Peper&zout


BEREIDING:

Oven voorverwarmen op 160 graden. Aardappels wassen en schillen, en in dunne plakken schaven (mandoline of kaasschaaf). Knoflook schoonmaken, teentjes halveren. Melk en creme fraiche mengen, nootmuskaat, knoflook en snufje zout toevoegen en op laag vuur aan de kook brengen. Van het vuur halen en af laten koelen. Knoflook eruit zeven en pureren, dan weer toevoegen. Eieren klutsen en door het lauwe roommengsel roeren.

Grote ovenschaal (ik gebruik een pyrex cakevorm) goed invetten met boter. Één laag aardappelschijfjes dakpansgewijs in de schaal, en met het roommengsel overschenken tot net onder. Dan wat versgemalen zwarte peper. Tweede laag aardappelschijfjes, weer room enz. tot de aardappelschijfjes en de room op zijn. Bestrooien met de geraspte kaas, paar vlokken boter er bovenop en in de oven schuiven. 90 tot 100 minuten in de oven laten: Het moet goed gaar zijn, anders is het echt niet lekker.