Gemakkelijk en lekker brood. 'rustiek'
INGREDIËNTEN
400 gr. broodmeel |
BEREIDING:
Meng meel, zout en water. doe stroop erbij, roeren. Gist erboven verkruimelen en kneden. Brooddeeg begint altijd plakkerig, maar doorkneden zorgt voor een steeds droger en elastisch deeg. Blijf 15-20 minuten kneden (platmaken, vouwen, draaien en dat herhalen) om een goed brooddeeg te maken. Verwarm de oven voor op 230 graden. Laat een grote brood- of pizzasteen meeverwarmen De laatste 10 minuten een klein ovenschaaltje meeverwarmen.
Deeg op bebloemde werkplek storten. Doorkneden en bol vormen. Met de naad naar onderen 15 minuten laten liggen, daarna brood vormen en nogmaals 45-60 minuten laten rijzen, wederom in volume laten verdubbelen. VARIATIE:
Je kunt diverse soorten broodmeel (volkoren, wit, rogge) door elkaar heen gebruiken. Met lijnzaad, graankorrels enz. kan je diverse variaties maken. Het gebruik van ander meel zorgt dat je soms ook andere hoeveelheden water nodig hebt om een goed deeg te krijgen, experimenteren en proberen dus. |