wijnbanner

Tweet

RECEPT VAN DE WEEK:
VLOERBROOD

Gemakkelijk en lekker brood. 'rustiek'

INGREDIËNTEN

400 gr. broodmeel
12 gr. verse gist
6 gr. zout
1 eetl. stroop
220 ml. water


BEREIDING:

Meng meel, zout en water. doe stroop erbij, roeren. Gist erboven verkruimelen en kneden. Brooddeeg begint altijd plakkerig, maar doorkneden zorgt voor een steeds droger en elastisch deeg. Blijf 15-20 minuten kneden (platmaken, vouwen, draaien en dat herhalen) om een goed brooddeeg te maken.
Maak een bol van het deeg en laat in een grote kom afgedekt op een warme plaats 60-90 minuten rijzen. Het verdubbelt in omvang.

Verwarm de oven voor op 230 graden. Laat een grote brood- of pizzasteen meeverwarmen De laatste 10 minuten een klein ovenschaaltje meeverwarmen.

Deeg op bebloemde werkplek storten. Doorkneden en bol vormen. Met de naad naar onderen 15 minuten laten liggen, daarna brood vormen en nogmaals 45-60 minuten laten rijzen, wederom in volume laten verdubbelen.
Het vloerbrood met een scherp mes aan de bovenzijde insnijden (kruis). Met een handje bloem bestrooien en op de hete steen in de oven schuiven. Het ovenschaaltje vullen met ijsblokjes en de oven sluiten. Na twee minuten de oven openen, wanden van de oven en bovenzijde van het brood met water besprenkelen (plantenspuit) en oven snel weer sluiten.
Na 20 minuten temperatuur van de oven verlagen naar 200 graden, ovenschaaltje uit de oven nemen en nog 20 minuten doorbakken tot het brood gaar en goudbruin is.(Brood is gaar als het stevig is en hol klinkt als je erop klopt)
Brood uit de oven nemen, bovenzijde met koud water besprenkelen en op een rooster laten afkoelen. Na 10-15 minuten is het met een goed mes snijdbaar.

VARIATIE:

Je kunt diverse soorten broodmeel (volkoren, wit, rogge) door elkaar heen gebruiken. Met lijnzaad, graankorrels enz. kan je diverse variaties maken. Het gebruik van ander meel zorgt dat je soms ook andere hoeveelheden water nodig hebt om een goed deeg te krijgen, experimenteren en proberen dus.