wijnbanner

Tweet

RECEPT VAN DE WEEK:
BOLOGNESESAUS

De echte... Nou ja, dat zeggen alle Italiaanse mamma's van hun saus, dus laten we zeggen: een van de echte., ;-)

INGREDI╦NTEN

350 gr. rundergehakt
150 gr. kippenlevertjes
1 blik gepelde tomaten*
1 ui
100 ml. rode wijn
50 ml. olijfolie
1 teentje knoflook
Italiaanse kruiden**
Z&P


BEREIDING:

Doe de kippelevertjes in de blender en maal ze goed fijn. Doe de olijfolie in een ruime pan en verhit deze tot een goede baktemperatuur, kippenlevertjes en het gehakt erin doen en al bakkend prakken met een vork, vers gemalen peper en zout toevoegen naar smaak, eveneens knoflook en ui er bij doen en nog even mee laten fruiten. Gepelde tomaten samen met de rode wijn toevoegen, op smaak brengen met intaliaanse kruiden (marjolijn, thijm, basilicum oregano) en afgedekt op een laag vuurtje zachtjes laten koken tot je een dikke saus krijgt. (min. 1 1/2 uur***)

* Natuurlijk staan er in het originele recept verse tomaten. Maar in Nederland kan je de zongerijpte, goede Italiaanse tomaten gewoon niet krijgen. Een blik gepelde (roma) tomaten is dan een heel goed alternatief, omdat die wel geplukt zijn toen ze echt rijp waren, en dus voor een dergelijke saus veel beter dan de Nederlandse variatie. Een extra mogelijkheid is om ook een paar zongedroogde tomaten op olijfolie erbij te gebruiken, en de olie daarvan dan als bakolie te gebruiken. Lekker!

** Italiaanse kruiden. Als je ze vers hebt in je kruidentuin, is dat natuurlijk de beste oplossing. Maar een heel goed alternatief zijn de gedroogde kruiden in een potje van Verstegen. Goede kwaliteit. Als je een potje Italaanse Kruiden koopt, is dat grotendeels bonenkruid. Koop dus liever losse potjes, en meng zelf.

*** Anderhalf tot twee uur laten pruttelen. Ik hoorde ooit het verhaal dat het in ItaliŰ de gewoonte was om deze saus voor kerktijd op te zetten, zodat er na kerktijd van een goede maaltijd kon worden genoten.