wijnbanner

Tweet

RECEPT VAN DE WEEK:
OLIEBOLLEN VAN JANNEKE

Natuurlijk kunt u naar Maarssen rijden voor de beste bol van 2012. Maar voor sommigen is dat wel een heel eind, en zelf bakken is toch veel leuker?
Deze goed gevulde bol is een van de beste die ik ooit proefde.

INGREDIËNTEN

1000 gr. bloem
200 ml. Trappist (dubbel)
100 gr. suiker
70 gr. boter
20 gr. droge gist
of 50 gr. verse gist
5 eieren
15 gr. zout
2 zakjes vanillesuiker
kaneel
vers gemalen zwarte peper

INGREDIËNTEN VULLING

500 gr. krenten en rozijnen
125 gr. gesnipperde sukade
3 gesnipperde appels (jonagold)
citroensap


BEREIDING:

Maak de gist aan met lauwe melk (alleen bij verse gist, anders de korrelgist eerst door de bloem mengen). Voeg hieraan (dus alleen bij verse gist, anders deze ingrediënten zonder de gist mengen) toe de eieren, zout, suiker, vanillesuiker, kaneel, boter en de peper. Meng dit goed door elkaar. Doe de bloem in een royale kom. Maak een kuiltje in de bloem en giet het mengsel daarin. Roer dit goed door elkaar. Al roerend giet u de rest van de melk en het bier erbij. Zorg dat het beslag stevig is. Dek het beslag af met een vochtige doek en laat het op een lauwwarme plaats rijzen. Na ongeveer een uur is het oliebollenbeslag goed gerezen. Nu schept u de vulling erdoor. Laat het nog ongeveer 15 minuten rijzen. Verhit de olie tot 170° C. Met twee lepels - eerst even in het vet dompelen - laat u het beslag met kleine hoeveelheden in de olie glijden. Laat de oliebollen in ± 6 minuten goudbruin en gaar worden. Laat ze goed uitlekken. Bestrooi de oliebollen met poedersuiker. Warm smaken de oliebollen het lekkerst.
De toevoeging van het trappistenbier en de zwarte peper is van Cas Spijkers. Het resultaat was perfect! De vulling na het eerste rijzen erbij doen is een andere aanrader die het recept nog beter maakt.

VARIATIE:

Tot slot nog een tip van de huisbakker uit nl.culinair, Jaap Jobse: meng wat vanille suiker door een beetje fijne "castorsuiker", ook verkrijgbaar onder de naam automatensuiker in kg pakken, en strooi hievan direct na het bakken over de oliebollen heen. En echt maar een beetje. Daarna gewone poedersuiker, u proeft dat dit gelijk het resultaat iets meerwaarde geeft. Voor met appel gefrituurde producten inplaats van vanille IETS kaneel op de zelfde wijze. EET SMAKELIJK!