Dit traditionele recept voor erwtensoep is voor een grote hoeveelheid, kan je een deel invriezen voor latger gebruik. Zorg wel voor snelle afkoeling na bereiding, anders bederft het. Kan buiten (in de sneeuw) of in de koelin. Regelmatig roeren om snelle afkoeling te bevorderen.
INGREDIËNTEN
600 gr. Groene erwten |
BEREIDING:
Laat de hele erwten tenminste 12 uur weken in het water weken. Week de spliterwten beslist niet. Zet de erwten met het water op en voeg het vlees en de spek toe. Hou de worst apart. Breng de erwten en vlees aan de kook en laat dit 2 uur zachtjes koken. Leg onder de pan eventueel zo'n zwart sudderplaatje of gebruik een ouderwetsch petroleumstel. Als er schuim op komt (en dat gebeurt zeker) moet je met een schuimspaan even dit schuim eraf scheppen. Nu kan je de prei en de selderieknol wassen en de prei in ringen en de knol in kleine blokjes snijden. Na twee uur voeg je de bouillontabletten, de prei en de knolblokjes toe. Laat het nog een uurtje sudderen op laag vuur. Wel de worsten 10 minuten in heet water. Haal het vlees en de spek uit de pan en verwijder alle botjes uit het vlees. Het spek en de worsten snijd je ook klein en dit doe je dan samen met het vlees terug in de soep. Wrijf de erwten tegen de zijkant van de pan fijn en klaar is de soep. Alleen nog even die bossen selderie fijnsnijden en door de soep roeren.
|