Tweet

RECEPT VAN DE WEEK:
BRABANTSE WORSTENBROODJES

Typisch Brabantse lekkernij. Dit recept is van M2 en haar vriend (of de vader daarvan).

INGREDIËNTEN BROODDEEG

1000 gr. tarwebloem
20 gr. zout
280 gr. boter
40 gr. witte basterdsuiker
50 gr. verse gist
500 ml. volle melk

INGREDIËNTEN VULLING

2000 gr. HoH-gehakt
4 beschuiten (of paneermeel)
2 eieren
40 gr. gehaktkruiden met zout
20 gr. gehaktkruiden zonder zout

INGREDIËNTEN EXTRA

1 losgeklopt ei


BEREIDING DEEG:

Maak van de bloem een berg op een schoon en droog werkblad, maak daar een kuil in en bestrooi het met het zout. Verwarm de melk tot handwarm en schenk het voorzichtig in de kuil. Boter en suiker toevoegen en de gist gebrokkeld in de melk doen, met de vingers tot een papje roeren. (Je kunt ook droge gist gebruiken, ongeveer een zakje).
Van buitenaf bloem in de kuil scheppen en blijven mengen met de vingers tot je een kneedbaar en egaal deeg hebt. Het begint nat, maar door te blijven kneden wordt het steeds droger en handelbaarder. Dat kan wel een kwartier of langer duren, geen haast!

Verdeel het deeg in 24 gelijke stukken en laat de balletjes deeg onder folie 10-15 minuten rusten.

BEREIDING VULLING:

Meng het gehakt met de fijngemalen beschuiten/paneermeel en de eieren. Breng het op smaak met de gehaktkruiden. Verdelen in 24 porties en worstjes van rollen (ongeveer 10 cm. per rolletje).

BEREIDING WORSTENBROODJES

Rol de bolletjes deeg uit tot ovalen. Bestrijk de zijkanten van de deegplakjes met het losgeklopte ei. Leg de gehaktworst in het midden en vouw de korte kantjes van het deeg er overheen. Vouw vervolgens de lange kanten er overheen en druk de naden goed aan. Leg de worstenbroodjes met de naad naar onderen op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat op een warme plaats 45 minuten rijzen onder plastoicfolie.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bestrijk ze met het lopsgeklopte ei en bak ze in ongeveer 30 minuten goudbruin af.

Als je ze niet direct gebruikt, bak ze dan ongeveer vijf minuten korter, laat ze afkoelen en bewaar ze in een afgesloten zakje in de diepvries. Later ontdooien, besprenkelen met water en 5-7 minuten afbakken op 180 graden.