Tweet

RECEPT VAN DE WEEK:
ZELFGEMAAKTE PIZZA

Dit recept voor zelfgemaakte pizza is een lekker en niet te moeilijk recept. De pizza smaakt als van de pizzeria!

INGREDIËNTEN VOOR DEEG

800 gr. tarwebloem
20 gr. verse gist
1 eetl. suiker
200 gr. tarwegriesmeel
500 ml. water
1/2 eetl. zout
1 scheut olijfolie

INGREDIËNTEN VOOR TOMATENSAUS

2 pakjes passata (600 ml)
2 bouillonblokjes
1 groot blikje tomatenpuree
4 teentjes knoflook
Oregano
Basilicum
Peterselie
bieslook

INGREDIËNTEN VOOR OP DE PIZZA:

Kaas
Salami
Mozzarella

Kaas
Champignons
Ui

Mozzarella
Blauwschimmelkaas
Kruidenroomkaas
Schapenkaas

Eindeloze variaties


BEREIDING:

Bloem en griessmeel op het werkblad. kuiltje in het midden. gist erin leggen en met een beetje lauw water oplossen (met de vingers mengen). olijfolie toevoegen. ook de rest van het water toevoegen en rustig met de vingers mengen, zodat het deeg ontstaat.
Goed blijven kneden, zodat het deeg mooi stevig en glad wordt. In ieder geval doorkneden tot het niet meer plakt. Afdekken met folie en een vochtige theedoek en een uur op een warme plaats laten rijzen. Intussen maak je de tomatensaus (zie onder).

Deeg in zes porties verdelen.

Deeg op bebloemd werkblad uitrollen tot mooie dunne pizza's. Als je het vak beheerst, kan je het al draaiend in de lucht proberen, maar ik begin er niet aan. Daarna tomatensaus er overheen doen, en beleggen met de gewenste ingrediënten. In een heel hete oven bakken, 6-8 minuten is meestal genoeg, maar dat is mede afhankelijk van de ingrediënten en de oven. Ik heb een grote steen in de oven liggen, waar ik de pizza's op bak. Dan kan het korter.

Ik probeer altijd het aantal ingrediënten te beperken. Weinig ingrediënten die goed bij elkaar passen geven eigenlijk altijd een betere pizza dan een overmatig gevulde pizza met veel verschillende ingrediënten.

Probeer de ingrediënten zo te snijden dat ze ongeveer gelijktijdig gaar zijn. Ingrediënten die snel gaar zijn, dus wat groter snijden dan ingrediënten die sneller gaar zijn.

Houd rekening met het vochtgehalte van ingrediënten. Als je niet oppast, gaat het soppen op de pizza, daar worden ze niet lekkerder van. Een goed hete oven helpt dan wel.


BEREIDING TOMATENSAUS:

Ik maak de tomatensaus niet van verse tomaten, die hier in Nederland eigenlijk nooit zongerijpt zijn, maar uit de kas komen. Liever gebruik ik een goede passata uit een pakje, met een blikje puree.
Doe een scheut olijfolie in een hapjespan. De puree en de kruiden erbij, en al roerend opbakken / ontzuren. Dit duurt echt wel een paar minuten, blijf roeren. Knoflookteentjes pletten en fijnsnijden, erbij doen en even meebakken. Daarna een verkruimeld bouillonblokje toevoegen, en de passata. Op smaak brengen met Z&P. Lekker laten doorkoken, zodat het indikt, een mooie volle smaak krijgt en de smaken van de diverse kruiden op elkaar inwerken.