RECEPT VAN DE WEEK:
PITTIGE RAGOUT MET PREI EN CHAMPIGNONS (VEGETARISCH)

Deze ragout gebruiken we als hoofdgerecht. Zie ook de variaties.

INGREDIËNTEN

3 flinke preien
2 doosjes champignons
400 ml. melk
1 blokje groentebouillon
150 gr. boter
100 gr. bloem
kerriepoeder
milde paprikapoeder
1 theelepel goede sambal-tomaat
versgemalen peper


BEREIDING:

Maak van 100 gr. boter en 100 gr. bloem een blanke roux: smelt de boter zonder die bruin te laten worden, voeg de bloem toe en blijf roeren. Bloem moet wel garen (3-5 minuten), maar roux moet niet bruin worden. (kan ook, maar dan krijg je een minder blanke ragout).
Schep de roux in een kom en laat afkoelen.

Was en snijd de prei in dunne ringen. Maak de champignons schoon, verwijder de steeltjes en breek of snijd ze klein (niet te klein). Laat de rest van de boter bruinen, bak de kerrie- en paprikapoeder even mee en voeg prei en champignons toe. lekker al roerend aanfruiten. Na 5-10 minuten afblussen met de melk. Aan de kook laten komen, bouillonblokje verkruimelen en toevoegen, en hoog op smaak brengen met de versgemalen peper en de sambal (toko!). Nog een minuut of 10 laten doorkoken.
Nu gaan we binden. Zet het vuur laag, en voeg de roux eetlepel voor eetlepel toe. Goed roeren en na iedere eetlepel even wachten en kijken hoe dik de ragout is geworden. Afhankelijk van wat je er verder mee doet, kan je de ragout dikker of minder dik maken. De overgebleven roux is in een afgesloten bakje goed houdbaar in de koeling.

VARIATIES:

Deze ragout is lekker met rijst en groente, natuurlijk ook in een pasteitje met bladerdeeg, maar wij aten hem als een soort hartige taart (daar heb je heel dikke ragout voor nodig).

Twee rollen kant en klaar pizzadeeg, een grote glazen of keramische ovenschaal van binnen insmeren met wat olie, en met het deeg (houd voor de bovenzijde een flink stuk over) de hele binnenzijde van de schaal bedekken, vullen met de ragout en afdekken met deeg. Goed afsluiten en randjes instoppen. Hoeft geen opening in.
Bak de taart in een hete oven (220 graden) gedurende 15 minuten. Daarna temperatuur omlaag (160-180 graden) en nog 15-20 minuten nabakken. Houd deeg in de gaten: mag niet te donker worden.

Lekker met een frisse salade.